Взехме 2 млрд. лв. бързи кредити

Взехме 2 млрд. лв. бързи кредити | StandartNews.com

Лошите заеми се увеличиха с близо 170 млн. лв.

София. Над 2 млрд. лв. са раздадени от фирмите за бързо кредитиране към края на юни 2014 г., сочи статистиката на БНБ. Това е 2,6% от брутния вътрешен продукт на България. Спрямо същия период на миналата година експресните заеми са нараснали с над 30 млн. лв.

От началото на т. г. ръстът им се е увеличил още, като в сравнение с края на март 2014 г. те са в повече с 40,5 млн. Според анализатори този ръст е заради подготвяните рестрикции от Народното събрание в закона за тези заеми. Това предполага, че хората са побързали да изтеглят пари от дружествата за бързо кредитиране, преди да влязат в сила поправките в закона, защото се предполагаше, че те ще затегнат кредитирането. Новите текстове влязоха в сила на 23 юли и с тях се намали лихвата по бързите заеми. В резултат дружествата въведоха по-строги регулации и нови условия за отпускането им. Като например доста по-високи такси при просрочия, изискване за поръчители, за банкови гаранции и сключване на допълнителни застраховки при компания, посочена от крeдитора. Точните резултати от всичко това обаче ще станат видими едва след изтичането на септември или в отчетите през ноември.

За последните 12 месеца (от 30 юни 2013 до 30 юни 2014 г.) делът на лошите заеми в този сектор е 30,6% от всички отпуснати, сочи статистиката на БНБ. За същия период нетните продажби на необслужвани заеми от дружествата за бързи кредити са се увеличили с 168,7 млн. лв. На годишна база продадените (в сравнение с края на 2013 г.) лоши кредити са в повече с над 180 млн. лв. През миналата година голяма част от необслужваните заеми са били продадени на фирмите за събиране на задължения, явно този процес продължава активно и през 2014 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай