Втора проверка на активите на пенсионните фондове

Втора проверка на активите на пенсионните фондове | StandartNews.com

Пенсионните фондове няма да повишават таксите за гражданите, въпреки че на дружествата се налагат все по-големи плащания. За повторната проверката на балансите на дружествата самите компании ще трябва да платят на външна одиторска фирма. Това обясни пред БНР Даниела Петкова от Асоциацията на пенсионните дружества. Това, че пенсионните фондове и застрахователите ще трябва да преминат през втора проверка на активите след като наскоро бяха обявени резултатите от първата, беше обявено преди дни от Комисията за финансов надзор. Според Даниела Петкова с втората проверка от външен одитор се цели узаконяване на движението на активите до края на 2016 г.

„Проблемът идва оттам, че беше направена методика за стрес тестове на пенсионни компании, която се изработва за първи път не само в България, но и в ЕС, и в нея беше предвидено проверката да се направи към 30 юни 2016 г. В пенсионните фондове всеки ден се извършват инвестиции, включително с активи, които са били налични, проверени и оценени към тази дата, но е имало движение през втората половина на годината, като към 31 декември този актив може да е продаден или преоценен", даде пример Даниела Петкова.

По думите й „КФН в момента би искала да възложи на независим оценител да прегледа движението на проверените вече активи във втората половина на годината, защото ако трябва тези резултати от стрес тестовете, които просто бяха оповестени на обществеността, да бъдат наистина узаконени, то те трябва да се отразят в балансовите отчети за съответната година, а балансовата година, съгласно всички стандарти е от 1 януари до 31 декември".

Петкова напомни, че КФН не е информирола пенсионните дружества, че ще се наложи повторна проверка и за нея ще трябва да се плаща. "Това увеличаване на разходите, било то чрез плащане на независими оценители или повишаване на таксите за надзорния орган, няма да се отрази добре на по-малките пенсионни фондове – печалбите им може и да не им позволят такива големи разходи, няма да могат да издържат", смята главният изпилнителен директор на ПОК „Доверие". Според нея от това следва, че пазарът ще се уедри, а „това би било грешка".

"При тези високи разходи може да се окаже, че пазарът ще е затворен за нови играчи", каза Петкова. „Секторът е заинтересуван резултатът да бъде оповестен категорично, но ще искаме да знаем дали тази практика ще продължи, защото това сега го възприемаме като еднократен акт", заяви тя.

Петкова каза още, че вчерашната среща между представители на пенсионните компании и КФН е била свързана с евентуални промени в Закона за публично предлагане на ценни книжа, но е категорична, че въпросът, който трябва в най-скоро време да се уреди, е свързан с Кодекса за социално осигуряване (КСО).

"Вчера не е ставало въпрос за промени в КСО, но този въпрос си стои и ние продължаваме да настояваме и съответно очакваме, че ще стартира работа, макар и на ниво създаване на проект за промени в кодекса, уреждаща фазата на изплащане на пенсии. Неумолимо наближава моментът, в който хора, които са клиенти на пенсионните фондове, ще придобият право за пенсия поради навършване на възраст или изпълняване на условия за пенсиониране", каза Петкова. "Ние нямаме регламент в КСО как и при какви условия ще изплащаме тези пенсии – това е тежка промяна, която се налага с времето... то всъщност не е промяна, а е допълнение към кодекса. Този въпрос трябва да бъде уреден, за да посрещнем първите си пенсионери", допълни Петкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай