Всяка втора фирма няма пари в брой

Всяка втора фирма няма пари в брой | StandartNews.com

София. Всяка втора компания в България (или 52%) няма пари в брой и този проблем се задълбочава. Безпаричието е причина за забавените плащания и за увеличаване на просрочените задължения между фирмите в страната. Предприемачите и от останалите държави в Европа са в тази ситуация - 60% от поляците, 58% от руснаците, 55% от гърците нямат пари в брой. За сравнение през 2013 г. едва всяка четвърта фирма у нас е декларирала, че има ликвидни затруднения. Това сочи ежегодното проучване на EOS Group "Навици за плащане в Европа". Според него българите заедно с румънците от северната част на страната са най-нередовни платци в Европа.

Нашите предприемачи са признали, че бавят фактурите средно с 32 дни, докато в Германия, Белгия, Унгария и дори Русия този срок е 22-23 дни, каза Райна Миткова, шеф на EOS България. Наред със забавените плащания, проблем за бизнеса е и това, че приходите им нарастват, но печалбата им намалява. Гражданите пък бавят средно с 25 дни своите плащания. За тях основен приоритет имат ипотеките, които се издължават първи, след това са сметките за ток и за останалите банкови услуги.

Най-нередовно се превеждат пари към мобилните оператори, и за вода и парно. Причините за това се коренят във високата безработица, която посочват 35% от анкетираните. Други 31% обаче твърдят, че умишлено не си плащат разходите. И при този показател нагласите се влошават. През 2013 г. само 10% са заявили, че нарочно бавят плащанията си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай