Всеки пети не знае цената на заема си

Всеки пети не знае цената на заема си | StandartNews.com

София. Най-често месечната вноска по потребителските заеми на гражданите е между 150 лв. и 200 лв., сочи проучване на сайта MoitePari.bg. Най-голям е делът на хората, чиито месечни вноски представляват не повече от 10-20% от месечния им доход. 63% от анкетираните отговарят, че имат потребителски кредит. Основната причина, с която останалите обясняват защо нямат заем, е нежеланието им да задлъжняват. Интересът към нов кредит сред вече ползващите намалява и 51% от участниците в анкетата не биха взели отново заем, а 33% биха го направили отново.

Най-често потребителски кредит се взима за ремонт и обзавеждане (24% от взетите заеми). На следващо място е покриване на текущи разходи (17%) и покупка на имот без ипотека (11%).

Любопитно е, че годишният процент на разходите (ГПР) като показател е пренебрегван от голяма част от ползващите потребителски кредити. Най-голям дял от отговорилите (20%) посочват, че не знаят какъв е техният ГПР, като за едва 14% от ползващите кредит той е бил водещ фактор при техния избор. Най-често хората се спират на офертата, предложена от банката, в която получават заплатата си. Основната причина за това е, че банките дават по-изгодни условия, ако кредитът е обезпечен с превод на работна заплата. И в резултат 51% от анкетираните обезпечават кредита си именно с превод на заплатата. 27% от заемите не са обезпечени, а 12% от кредитите се гарантират от поръчители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай