Връщат ДДС за броени дни на коректни фирми

Връщат ДДС за броени дни на коректни фирми | StandartNews.com

НАП вече ще възстановява без проверка ДДС на коректните фирми, отговарящи на определени условия. Така компаниите ще си получават ДДС-то за броени дни само след служебна проверка дали отговарят на поставените от НАП критерии. Проверка в самата фирма няма да се прави, което ще съкрати срока за връщане на ДДС. Възможността облекченият ред за възстановяване на подоходен и местен данък да се прилага и за ДДС беше дадена с последните промени в ДОПК.

За да се приложи облекченият ред в, месечната ДДС декларация трябва да е посочена валидна банкова сметка в лева, по която сумата да бъде възстановена. Затова от 1 септември в е-услугата за подаване на ДДС документи по интернет е дадена възможност в справките декларации със сума за възстановяване фирмата да посочи и банкова сметка за превод на парите. Близо 100% от фирмите подават месечните си декларации по ДДС по интернет.

Опростената процедура по връщане на ДДС ще бъде достъпна само за фирмите, които са определени от НАП като нискорискови и при които не се налага извършване на прихващане с други изискуеми задължения. Това означава, че за да очакват своите пари по сметка без традиционната проверка, дружествата не трябва да имат неплатени задължения към бюджета.

НАП оценява риска от неспазване на данъчното законодателство по утвърдени критерии, които се прилагат автоматично за всички фирми, обясниха от приходната агенция. Част от тях се отнасят до наличие на данни за участие в схеми за измами с ДДС. От НАП уточняват, че конкретните критерии и тяхната тежест в оценката на исканията за възстановяване на ДДС без проверка са служебна тайна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай