23:20 ч.

21.08.14

3 мин.

3843

1

0
Властелинът на бюджета

Разноцветни правителства избират Кирил Ананиев за зам.-министър на финансите


За кой ли пореден път бюджетните дела на държавата са поверени в ръцете на Кирил Ананиев. Макар и само за два-три месеца, в срока на управление на служебното правителство, той е назначен за зам. финансов министър с ресор държавния бюджет. Пък нищо не се знае и за следващото правителство. Бюджетар номер 1 на България ще трябва за това кратко време да се справи с голямото изоставане при събирането на данъците и да се опита да намери резерви за овладяване на дефицита. Той ще разговаря поотделно с всеки министър, за да търсят заедно възможности за намаляване на харчовете поне с 10% за всяко едно ведомство. Въпреки че правителството на Пламен Орешарски на финала си намали бюджетите им с 5 на сто. Но Ананиев ще намери изход, както винаги досега го е правил. Не случайно се слави като майстора на бюджета и почти през целия си професионален път се е занимавал с това. В няколко поредни правителства - на Иван Костов, на Симеон Сакскобургготски и на Сергей Станишев, той е несменяемият заместник-министър на финансите, отговарящ за бюджета. Именно кабинетът на сините го вкарва в коридорите на властта и поради тази причина е смятан за "десен". Въпреки че при финансистите и особено при бюджетарите политическите цветове нямат особено значение. Те по правило са консервативни. Според негови колеги Кирил Ананиев е особено добър в планирането на харчовете и разпределянето на средствата от хазната.


Почеркът на Кирил Ананиев се характеризира с точност, предвидимост, преценка на всички рискове. Именно той е инициатор на въвеждането на делегираните бюджети у нас. Или правилото да се харчи толкова, колкото може да се събере.


Кирил Ананиев е бил дясната ръка на Муравей Радев в кабинета на Иван Костов. Финансовият просперитет на синьото управление тогава се дължи изцяло на уменията на Кирчо, както го наричат по-близките приятели и колеги, тъй като кадровият капацитет на новоизлюпените държавници е доста постен. Той е завършил специалност финанси и кредит в икономическия институт, сега УНСС. Веднага след това - в 1980 г., започва работа в Министерството на финансите от най-ниското стъпало, за да достигне до поста началник на главно управление "Държавни разходи".


Пребиваването на Ананиев във властта му донесе огорчение на финала. В началото на 2012 г., когато Бойко Борисов обяви лов на вещици - чиновници, получили големи бонуси по време на предишни правителства, името на Ананиев бе свързано с премия от 300 хил. лв. за 2007-2008 г. като зам. финансов министър. Той беше принуден да обяснява, че парите още тогава са дарени за благотворителни цели.


Ананиев е заклет пушач и в последните години можеше да бъде видян и в най-студените дни с цигара в уста пред централата на Банка ДСК. Към поста съветник на премиера Пламен Орешарски, който зае след миналогодишните избори, той тръгна от директорското място в банката, където отговаряше за финансирането на общините по европейските програми.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 17:05 · 22.08.2014
Най-важното обаче, чет ДС......Наистина ДС имаха добри кадри-професионалисти...
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент