Виенски фонд пита за КТБ

Цветана Манева в инициативен комитет на вложителите с над 100 бона

Виенски фонд пита за КТБ | StandartNews.com

Имат солиден финансов ресурс, чакаме предложения до 10 дни, каза проф. Близнашки

Фонд, базиран във Виена, е проявил интерес към затворената Корпоративна търговска банка (КТБ). Това съобщи служебният премиер проф. Георги Близнашки. Той не назова името на институцията, нито на нейни представители. Само уточни, че фондът е участвал в приватизацията в Чехия, в Русия и в редица други страни.

"За КТБ проведохме предварителен разговор. Тези хора се представиха пред нас и дадоха надежда, че в рамките на 10 дни ще направят своите предложения. Те се опитват да убедят всички акционери да застанат зад тях, за да могат да действат с развързани ръце. Ние ги изслушахме внимателно, казахме им, че са много смели хора, а те отговориха: "Други ни наричат луди". Какво ще стане, ми е трудно да кажа отсега, очакваме официалните предложения", каза Близнашки, цитиран от Медиапул. "Знаете, че много хора в България се изявяват като доброволци. Финансисти, банкери искат да спасяват КТБ, но те дават идеи, а хората от Виена разполагат, доколкото разбрах, с много солиден финансов ресурс", добави проф. Близнашки.

Междувременно вложители в КТБ учредиха инициативен комитет за защита на финансовата и банковата стабилност в България. Групата вече стана известна като "комитета на Вежди".

В него участват основно клиенти на банката с депозити над гарантираните 100 хил. евро. Сбирката се състоя в централата на КТ "Подкрепа" в София, като помощта на синдиката е била в осигуряването на залата, по думите на председателя му Константин Тренчев.

Сред присъстващите бе актрисата Цветана Манева. Бившият министър на културата Вежди Рашидов отсъстваше заради неотложен ангажимент.

"Най-евтиният вариант е затворената КТБ да стане държавна", обяви бившият финансов министър, банкер и вложител в КТБ Стоян Александров. Организираната във Фейсбук група "КТБ аlive" на вложители с влогове до 100 хил. евро пък обяви нов протест пред сградата на БНБ. Те настояват за незабавното отваряне и оздравяване на банката.

От ДАНС са изпратили писмо до Националния осигурителен институт заради предупреждението, което НОИ отправи към хората със сметки в затворената КТБ, да разкрият такива в други банки. В писмото се питало защо НОИ създава банкова истерия сред хората, които получават пенсии и обезщетения, съобщи вицепрезидентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов, който е председател на Надзорния съвет на НОИ. Той напомни, че хората получават пари за старост, майчинство и болнични от НОИ по сметки, които лично са избрали и само лично могат да сменят.
"От всички 6700 души, които са получавали парите си от НОИ в КТБ, сметките си са запазили само 50, които вероятно погасяват дългове с тях", уточни Манолов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай