Вдигнаха минималната пенсия и парите за гледане на дете /ОБНОВЕНА/

Вдигнаха минималната пенсия и парите за гледане на дете /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

От 1 януари 2018 г. минималните пенсии стават 200 лв., размерът им от 1 юли ще бъде 207, 60 лв.

Това приеха народните представители по време на второто четене на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2018 г. "За" текста гласуваха 92 народни представители, "против" - 48 и "въздържали се" - 14, с което той бе приет. Парламентът прие пенсиите да се преизчисляват с 1, 169 % за всяка година осигурителен стаж.

Дневният минимален размер на обезщетението за безработица пък става 9 лева, а дневният максимален размер на обезщетението за безработица - 74,29 лева.

Текстът бе приет с 84 гласа „за", 44 „против" и 6 „въздържал се".

От следващата година се променят изискванията за право на парично обезщетение за безработица - внесени или дължими осигурителни вноски във Фонд „Безработица" най-малко 12 месеца от последните 18 месеца.

Предложението на БСП дневният минимален размер на обезщетението да се увеличи на 12 лв. беше отхвърлено.

Парламентът вдигна с 40 лева и паричното обезщетение за отглеждане на малко дете от една до 2-годишна възраст - то вече ще бъде 380 лева. Текстът бе приет с 95 гласа „за", 43 „против" и 9 „въздържал се". Запазва се периодът на изплащане на паричното обезщетение за бременност и раждане от 410 дни.

През 2018 г. продължава да действа въведената през 2017 г. възможност за майките (осиновителките), които имат право да ползват отпуск при бременност и раждане до навършване на едногодишна възраст на детето, но не го използват, а се върнат на работа, да получат обезщетение от ДОО в размер 50 на сто от полагащото им се обезщетение при бременност и раждане.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай