Вдигат само минималната пенсия

Вдигат само минималната пенсия | StandartNews.com

Мнозинството в парламента окончателно одобри предложението на кабинета за скок само на минималната пенсия. От БСП настояха да се осъвременят всички възнаграждения за възрастни хора, но управляващите го отхвърлиха с аргумента, че няма средства, обяви "Канал 3".

Така че от 1 юли минималната пенсия за стаж и възраст става 180 лв., което е повишение с около 20 лв. Решението бе прието от пленарната зала на второ четене на промените в Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване

Увеличението засяга обаче само около 800 хил. от всички пенсионери. Държавата ще отдели за него 100 млн. лв. през 2017 и още 280 млн. лв. за 2018 г. От БСП отново защитиха позицията си, че увеличението удря по чувството за справедливост, защото пенсиите на онези, които не са се осигурявали или не са работили за достатъчно стаж растат и скоро ще настигнат тези на пенсионерите, които са внасяли осигуровки и работили десетки години. Това руши принципа на пенсионната система, която се гради на осигурителния принос, подчертаха отляво. Затова Драгомир Стойнев настоя минималните пенсии да станат минимум 300 лв., а останалите да се индексират.

Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ обаче обвини опозицията, че разглежда промените само за популистки политически изказвания. По нейните разчети искането за 300 лева минимална пенсия ще струва на държавната хазна по над един милион лева на месец.

"От юли до декември тази година това ще глътне 760 милиона лева, за догодина ще е 1,6 млрд. лв., за 2020 - 1,7 млрд., никой обаче не казва откъде ще дойдат тези средства", скочи тя. Стоянова допълни, че и в момента близо 50% от парите за пенсии са трансфер от държавния бюджет към този на ДОО, т.е. от данъци, а не от осигуровки.

"Ако бъдат увеличени пенсиите на 300 лева, процентът ще скочи и би трябвало да се увеличат или данъците, с което едва ли ще сте съгласни, или осигуровките, или да е за сметка на други разходи от бюджета, кои да са те – от парите за въоръжаване на армията, от тези за полицаите и пожарникарите, за социално подпомагане", настоя тя и обвини левите депутати, че се интересуват само от разходите, но не и от приходите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай