Вдигат логистичен хъб за 20 млн. евро в порт Бургас

Вдигат логистичен хъб за 20 млн. евро в порт Бургас | StandartNews.com

Логистичен център за 20 млн. евро вдига Китай в бургаския порт. Договорът да хъба е бил подписан преди седмица в китайския град Ханджоу, съобщи изпълнителния директор на порта Диян Димов. Парафираният тристранен меморандум предвижда разкриването на Логистичен център и 16+1 Павилион между Асоциацията за насърчаване на селскостопанското сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа /ЦИЕ/, Пристанище Бургас ЕАД и Индустриален парк за интернет търговия в Ханджоу.

Проектът ще превърне Бургас в разпределителен център на китайските стоки за Източна и Централна Европа и ще бъде вторият европейски град след Хамбург, в който ще има логистичен хъб за търговия с Китай.

Бъдещият логистичен център ще спомогне за развитието на двустранните и многостранни търговски отношения между Китай страните от ЦИЕ, ще отговори на нарасналото търсене и ще улесни бързото изграждане на многостранна платформа и търговски механизъм между страните.

Само за година електронната търговия на Китай е в размер на 990 млрд. долара, каза директорът на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа, Васил Гелев. Споразумението е за срок от 5 години. В логистичния център ще бъдат инвестирани 20 млн. евро, които ще бъдат осигурени от китайската държава. Според споразумението, инвеститорът трябва да изгради инфраструктура за функционирането на логистичния хъб в рамките на 6 месеца. Предимствата за потребителите са бързи доставки и следпродажбен сервиз. Доставчиците пък гарантират бързо обслужване на клиентите и генериране на по-големи печалби.

Логистичният хъб ще бъде изграден на две фази. Първият етап включва откриване на Павилион 16+1 в Бургас до месец август. Втората фаза се очаква да стартира след около 2 години, когато на пристанището ще бъде открит Експо център със складове изложбена зала. Предвижда се обособяване на павилион, върху площ от 200 кв.м с техническа осигуреност на новоизграждащата се Магазия 1 на порта и обособяване на друг такъв Експо центъра "Флора" с площ от 2 800 кв.м, уточни зам.-кметът Красимир Стойчев.

В дългосрочен вариант ще се заложи на Експо центъра на територията на пристанището, чието изграждане предстои.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай