Върнаха скоростно ДДС на 886 фирми

Върнаха скоростно ДДС на 886 фирми | StandartNews.com

Започва възстановяване на налога без проверка и на големи компании

886 фирми получиха от хазната данъчния си кредит по ДДС без проверка. Това сочат данните на НАП за септември, когато беше първият месец на прилагане на новата облекчена процедура. НАП вече възстановява без проверка ДДС на коректните фирми, отговарящи на определени условия. Така компаниите си получават ДДС-то за броени дни само след служебна проверка дали отговарят на поставените от НАП критерии. Проверка в самата фирма не се прави, което съкращава срока за връщане на ДДС. Възможността облекченият ред за възстановяване на подоходен и местен данък да се прилага и за ДДС беше дадена с последните промени в ДОПК. Първоначално облекчената процедура за връщане на ДДС стартира за по-малките фирми. Целта беше системата да се тества с по-малки суми за връщане. Предстои обаче от облекчените правила да се възползват и компаниите, които внасят по-големи налози в хазната и са регистрирани в дирекциите Средни и Големи данъкоплатци. Тази промяна се приема много положително от бизнеса.

За да се приложи облекченият ред за връщане на ДДС, в месечната ДДС декларация трябва да е посочена валидна банкова сметка в лева, по която сумата да бъде възстановена. Затова от 1 септември в е-услугата за подаване на ДДС документи по интернет беше дадена възможност в справките декларации със сума за връщане фирмата да посочи и банкова сметка за превод на парите. Вече близо 100% от фирмите подават месечните си декларации по ДДС по интернет.

Опростената процедура по връщане на ДДС е достъпна само за фирмите, които са определени от НАП като нискорискови и при които не се налага извършване на прихващане с други изискуеми задължения. Това означава, че за да очакват своите пари по сметка без традиционната проверка, дружествата не трябва да имат неплатени задължения към бюджета.

НАП оценява риска от неспазване на данъчното законодателство по утвърдени критерии, които се прилагат автоматично за всички фирми, обясниха от приходната агенция. Част от тях се отнасят до наличие на данни за участие в схеми за измами с ДДС. От НАП уточняват, че конкретните критерии и тяхната тежест в оценката на исканията за връщане на ДДС без проверка са служебна тайна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай