Върнаха 369 млн. в банките през юли

Върнаха 369 млн. в банките през юли | StandartNews.com

Спестяванията на граждани и фирми продължават да растат

369 млн. лева се върнаха в банките само за месец. Това са част от изтеглените 1,043 млрд. по време на кризата с две банки през юни.

През юли обаче част от парите отново са внесени по сметки, макар и в други трезори. Това сочи статистиката на БНБ. По-голямо доверие към банковата ни система са показали от бизнеса - фирмите са върнали общо 245 млн. лв., а домакинствата два пъти по-малко - 124 млн. Все още обаче извън банковата система остават 674 млн., част от които може да са инвестирани, надяват се финансови анализатори.

Данните на статистиката показват, че през юли инфлацията за първи път се събуди от месеци насам. Макар и скокът на цените да е едва 0,4%, той показва увеличено потребление. На годишна база обаче се отчита дефлация от 1%.
Твърде вероятно е част от изтеглените средства да са отишли по сметки в чужбина, а други да са в сейфове или в бурканбанк, коментираха експерти.

Депозитите в банковата система продължават да растат, макар и с малко. Те са с 0,65% повече пред юли, отколкото през юни. Спестяванията на домакинствата са нараснали със 124 млн. лв. през юли спрямо предходния месец, когато бяха изтеглени 478 млн. лв., и достигат 38.708 млрд. лв.

Нефинансовите предприятия са депозирали най-много пари през юли - 230 млн. лв., което обаче е по-малко от изтеглените предишния месец 334 млн. лв.

В периода април - юни най-много пари са влезли в "Уникредит Булбанк" - над 500 млн. лв., следвана от "Юробанк България" - над 231 млн. лв., и "Алианц Банк България" - 158 млн. лв. ПИБ е привлякла малко над 103 млн. лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай