В бюджет 2017 г.: 10 млн. повече за БАН

В бюджет 2017 г.: 10 млн. повече за БАН | StandartNews.com

Предвидените в бюджета за 2017 г. средства за Българската академия на науките (БАН) бяха увеличени с 10 млн. лв. с гласовете на реформаторите, патриотите, Атака, АБВ, ББЦ и АБВ. Софийският университет „Св. Климент Охридски" също ще получи повече от предвиденото - с 500 000 лв. Това решиха депутатите от парламентарната комисия по бюджет и финанси като гласуваха на второ четене държавния бюджет за 2017 г. Промяната ще бъде за сметка на капиталовите разходи. Според предложението на кабинета БАН трябваше да получи 80,84 млн. лв., но с новите корекции сумата нараства до 90,84 млн. лв. Софийският университет ще получи малко над 52,1 млн. лв. вместо предвидените 51,6 млн. лв.

Най-важните числа във бюджета за 2017 г. бяха подкрепени от депутатите без промяна. Искането на Патриотичния фонд (ПФ) за завишение на данъчните приходи с 800 млн. лв., с което да се осигурят пари за увеличение на минималната пенсия, беше отхвърлено.

Планираният дефицит остава 1,3 млрд лв., или 1,4% от БВП. Фискалният резерв не може да пада под 4,5 млрд. лв., решиха депутатите. Максималният размер на новия държавен дълг, който може да бъде поет догодина е 1,2 млрд. лв. От тази сума 800 млн. лв. са за рефинансиране на вътрешен дълг, а останалите 400 млн. лв. са дадени като опция за взимане на заем от Банката за развитие на Съвета на Европа за съфинансиране на европроекти.

В законопроекта остава непроменен размерът на държавната субсидия за един получен действителен глас – 11 лв. От РБ предложиха таван, според който размерът на средствата от държавната субсидия за една партия или коалиция не може да надхвърля 1,6 млн. лв., но искането беше отхвърлено. От ПФ също настояваха за намаление на субсидиите, а вместо това парите да отидат за повишение на пенсиите.

Предстои в следващите дни Законът за държавния бюджет да влезе за обсъждане на второ четене в пленарната зала на парламента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай