Условията за бизнес се влошават

Условията за бизнес се влошават | StandartNews.com

През ноември бизнес климатът се влошава в резултат на по-негативните оценки на шефовете на фирми в строителството, търговията на дребно и услугите. Само в промишлеността бизнес климатът се подобрява, което се дължи на по-оптимистичните очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. По тяхно мнение настоящата производствена активност също се подобрява, като и прогнозите им за следващите три месеца остават благоприятни. Общото между мениджърите от всички сектори на икономиката е, че основната пречка за развитие на бизнеса им е несигурната икономическа среда. Освен това повечето мениджъри очакват цените да останат без промяна през следващите три месеца.
През ноември бизнес климатът в строителството се влошава в резултат на по-неблагоприятните оценки на предприемачите за настоящото бизнес състояние на фирмите. Същевременно и очакванията им за строителната активност са по-песимистични, което според тях ще доведе до съкращаване на персонал през следващите месеци.

В търговията на дребно бизнес климатът също се влошава заради по-резервираните оценки и очаквания на търговците за състоянието на фирмите. Същевременно прогнозите им за обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца са по-благоприятни.

Бизнес климатът в услугите също се влошава поради по-умерените оценки на мениджърите за настоящото състояние на фирмите. По отношение на търсенето на услуги настоящата тенденция се оценява като намалена, като и очакванията за следващите три месеца са по-резервирани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай