US акциите чупят нови рекорди

US акциите чупят нови рекорди | StandartNews.com

Кризата в Украйна удари и Европа
Доларът ще поскъпва през следващите тримесечия

Владимир Малчев, управител и инвестиционен консултант
ИП "Бул Тренд Брокеридж" ООД

Търговията на международните пазари беше относително спокойна през изминалата седмица. Но все пак се откроиха някои тенденции, свързани с конфликта в Украйна и различната скорост, с която се развиват икономиките на отделните континенти.

Американските акции продължават да флиртуват с историческите рекорди, поставяйки нови такива през последните дни. Пълзейки бавно нагоре, борсовите индекси S&P 500 и NASDAQ 100 престъпиха в нови, недостигани територии. За широкия индекс, който включва водещи 500 публични компании в САЩ, постижението е нов абсолютен исторически връх. Технологичният NASDAQ пък достигна най-високото си ниво от септември 2000 година насам, когато се развиваше пукването на големия технологичен, известен още като "дотком", балон.

Особено силни тези дни са фондовите борси в Азия. Новите реформистки настроени лидери в Индия и Индонезия и мерките за стимулиране на икономиката в Китай дават своя резултат. Като цяло регионът се представя отлично, привличайки отново интереса на инвеститори от целия свят. Потокът от инвестиции към фондове, инвестиращи в различни финансови инструменти в този край на света отново нараства. Китай все още малко изостава от тези тенденции, но той получи подкрепа от един от водещите финансови гурута в момента - Марк Мобиус. Той се изказа много ласкаво за един от любимите си пазари, заявявайки, че може да донесе още 20% на инвеститорите, въпреки ръста от 19%, постигнати от 20 март насам.

Преглед на фундаменталните показатели на т.нар. нововъзникващи пазари показва, че китайският пазар е най-подценен, като бива изпреварен единствено от Русия. Руските акции продължават да са толкова евтини поради огромния политически риск и все по-тежкото отражение на санкциите върху икономическото й развитие. Международният валутен фонд отново понижи прогнозата си за икономическия растеж на страната за тази година до 0,2% (от 1,3% в предишната прогноза), а за следващата се предвижда едва 1% ръст в сравнение с 2,3% в априлския доклад. Руското министерство на финансите не изключва и техническа рецесия през второто и третото тримесечие. И през тази седмица руските борсови индекси изгубиха по около 2% от стойността си и са едни от малкото губещи както от началото на годината, така и за последните 12 месеца.

Освен Русия конфликтът в Украйна и санкциите заради него се отразяват и на Европа. Това е причината и през тази седмица европейските акции да се представят по-слабо. И докато другите правят рекорд след рекорд, Европа се намира на нива от 3-4% под максималните си стойности, постигнати по-рано през годината. Разбира се, за това допринася и продължаващата немощ на европейската икономика, която значително изостана от другите развити икономики, включително и тази на Великобритания, която не е част от Еврозоната и води самостоятелна парична политика.

Тенденциите в икономиката и на фондовите пазари не заобикалят и валутния пазар. Еврото продължава сериозно да губи позиции, докато доларът настъпва. Възходящият тренд на единната европейска валута от последните две години вече може да се определи за счупен с пробива - първо на трендлинията на възходящото движение и второ, на нивото на предишното дъно за годината при 1,35 долара за евро. Разбира се, поскъпването на долара няма да е безпрепятствено и не можем да говорим за някаква негова хегемония. Но поне за близките няколко месеца, дори тримесечия, тенденцията е положителна за американската валута.

Златото регистрира втора поредна седмица на червено и продължава да стеснява коридора на консолидацията си от последната една година. Съвсем скоро трябва да видим сериозно движение в една от двете посоки, като засега по-вероятно изглежда да продължи поевтиняването, започнало след абсолютния му връх от 2011 година.

Подобна е ситуацията и при петрола, който продължава да не може да намери посока и да изправя все повече ценовата си графика, което може би е предвестник на буря в близко бъдеще.

Schroders: Заложете на акциите

Британската компания очаква възстановяване на световната икономика

В прогнозата си за третото тримесечие на 2014 г. анализаторският екип на Schroders посочва, че акциите остават предпочитаният актив, независимо че след периода на силно представяне цените им вече не са чак толкова атрактивни. Британската асет мениджмънт компания, която присъства на пазара на взаимни фондове и в България, отчита значително нарастване на апетита за риск при инвестициите през първата половина на 2014 г. Това се дължи на доброто представяне за този период на рисковите активи, смятат анализаторите. В новата си прогноза британската компания препоръчва на инвеститорите пренасочване от някои от вече много поскъпналите пазари към такива, които са изостанали в поскъпването. Експертите считат, че в средносрочен план цените на акциите ще продължат да растат, подкрепени от ръста на приходите на компаниите, което от своя страна е последица от възстановяването на световната икономика.

От Schroders очакват тенденцията на засилване на световната икономика да се запази до края на 2014 г., като прогнозират ръст от 2,8%. Ако прогнозата им се осъществи, това би било най-силното представяне от 2011 г. насам. Предпочитаният от Schroders пазар остава американският фондов пазар, където те са убедени, че възстановяването ще продължи да подкрепя местните компании в ръста на приходите и поддържането на по-високи маржове на печалба. Доколкото оценъчните показатели при европейските акции вече не са толкова примамливи поради силния тренд през последните месеци, Schroders са променили оценката си от позитивна на неутрална за региона. В същото време обаче те отчитат, че политиката на ЕЦБ с наливането на допълнителни парични стимули за икономиката е в подкрепа на пазарите на акции.

Промяна има в оценката на британските анализатори за фондовите пазари в развиващите се страни - тя е повишена на позитивна. Според анализите им оценъчните показатели на тези пазари са текущо много атрактивни. Те виждат и някои признаци на засилване на експорта в някои региони в развиваща се Азия, предизвикани от нарасналото търсене от развитите страни.

По отношение на политиката на основните централните банки икономистите на британския асет мениджър очакват Федералния резерв на САЩ (Фед) и Bank of England (BoE) да покачат лихвените равнища през 2015 г., докато Европейската централна банка (ЕЦБ) и Японската Bank of Japan (BoJ) е най-вероятно да продължат със стимулите за икономиката. ФЕД вече започна цикъла на постепенно намаляване на покупките на активи, който би трябвало да завърши до октомври 2014 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай