Цонев: Василев е управлявал банката като финансова пирамида

Цонев: Василев е управлявал банката като финансова пирамида | StandartNews.com

Цветан Василев е управлявал банката си като финансова пирамида. Това заяви пред bTV депутатът от ДПС Йордан Цонев. "В момента в Комисията се опитваме да разберем как се е случил този модел четвъртата по големина банка да бъде превърната във финансова пирамида", коментира той и допълни, че с последното си интервю обвиняемият банкер "много е помогнал".

"Показа ни как точно е източена - вид бизнес модел, при който чрез едни инвестиционни дружества инвестират в инвестиционни проекти. Това би било бизнес модел, ако собствеността, получена с кредити от банката, т.е. с парите на депозитантите и вложителите, оставаха в тези дружества, а те не остават. Давам един прост пример - тези дружества взимат кредити от банката по личното разпореждане на Цветан Василев, после ги дават на други, те на други и след това той придобива една собственост. Давам пример с най-голямата компания - БТК, която е обект на няколко прехвърляния и заради която странстващи инвеститори, като някой си г-н Луврие, шетаха из страната тия дни. Четири дружества на Цветан Василев - "Бромак", ТЦ-ИМЕ, "Технотелинвест" и "Бромак телеком инвест" с кредити от банката придобиват 43% от телекома. След това през месец юли Цветан Василев продава тяхната собственост на една офшорна люксембургска компания. И влизат квесторите, банката е под особен надзор, БНБ иска запор на цялото имущество на банката, съдът запорира имуществото на банката, на тези четири компании. Но в тях няма БТК", разказа Цонев.

Според него 70% от портфейла на банката е раздаван на такива фирми "бушони", а в света наричат това "финансова пирамида".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай