Три фабрики бълват фалшиви пари у нас

Три фабрики бълват фалшиви пари у нас | StandartNews.com

Най-често пласират ментетата в Гърция, Италия и Испания

Фалшивите пари се изработват на поне три места в България. Това показват оперативните данни на МВР. Във вторник полицаите разбиха печатница за ментета в бургаското село Черни връх. Босът й - 50-годишният Димитър Георгиев, наскоро излязъл от затвора, след като излежал присъда за фалшифицирани пари. Той и помагачите му смятали да пласират фалшивите десетолевки и двадесетолевки по Великден и Гергьовден, когато всички пазаруват през глава.
Източници на "Стандарт" довериха, че в момента полицията усилено работи по разкриването на малките печатарски работилници, където се отпечатват банкнотите. Според оперативната информация това са цехове и домашни манифактури, някои от тях се намират в столични квартали, други пък в малки населени места в близост до големите градове. Основно се правят евро менте, както и български левове. Отпечатването на долари е на по-заден план, тъй като се пласирали по-трудно в Европа, обясниха ченгета.

Фалшивите пари се "харчат" предимно в Гърция, Италия и Испания, разкриват ченгета. Има данни, че част от фалшивите банкноти са засечени в Германия и Холандия. Обикновено преносителите им са родни гастарбайтери, които работят сезонно в тези държави. Левовете гастролират на нашия пазар, като най-честите фалшификации са на двадесетолевки и петдесетолевки от по-старата серия. Засичани са и фалшиви десетолевки, има и стотачки, но качеството им е сравнително ниско и тяхното пласиране е много по-рисковано. Фалшификаторите разполагат със сравнително добра и модерна техника. Предимно

изработките се правят на офсетни машини

необходимо е устройство за топъл печат за поставяне на холограмни стикери, рамка за ситопечат, метални плаки с изображение на съответния номинал банкноти, холограмни стикери от същите купюри, филм-плаки с изображението на съответните банкноти. От еврото менте се изработват предимно двайсетачки, петдесетачки и стотачки. За добрата направа на неистински пари е необходимо също подходяща хартия със съответното качество, както и добри UV мастила.

Почти никой не фалшифицира банкнота от 500 евро на цяло. Причината е, че в Европейския съюз навсякъде плащанията по магазините се извършват с банкови карти през ПОС терминално устройство. Даването на такава голяма банкнота кеш винаги буди съмнение у продавачите и те са особено бдителни, дори и да е съвсем истинска, обясниха запознати. Покрай фалшивите банкноти по принцип върви и производството на

винетни стикери, лични карти, талони за коли

и други подобни изделия, за които има голямо търсене. Криминалистите са на мнение, че в последно време фалшификаторите са се обособили в отделни работилници, всяка от които има тясна специализация в изработването на определени артикули, които обаче са с твърде добро качество и трудно биват засичани впоследствие. Опитите за пробутване на пари менте се засилват през лятото, когато е отпускарският сезон и хората са далеч по-разсеяни от обикновено. Дребни суми се пускат предимно по черноморските ни курорти, а най-честата жертва стават чуждестранните туристи.

Решетки за мошеника от Черни връх

Димитър Георгиев преди 3 месеца излежал 6-годишна присъда

По-малко от 3 месеца от излизането му от затвора, бургазлията Димитър Георгиев отново е престъпил закона - фалшифицирал е пари. Това е бил един от мотивите, с които вчера Окръжният съд в Бургас го остави в ареста.
Сега Георгиев е привлечен като обвиняем по досъдебно производство за това, че на 10 април т.г. в с. Черни връх е направил опит да фалшифицира 64 български банкноти с номинал 10 лв. 50-годишният мъж разкрил пред полицаите, че имал намерение да пласира ментетата по Великден. С тях той смятал да купува животни. Разчитал, че животновъдите по празниците ще гледат да си пласират стоката и няма да обърнат внимание на банкнотите.
Печатницата за фалшиви пари е била разбита по сигнал. Полицаите получили информация, че се готви голяма партида банкноти менте, която ще бъде пусната на пазара. Димитър е хванат в момент на подготовка на машините в къща в село Черни връх. Открити са компютър, принтер-скенер и заготовки за банкноти с номинал 10 лв. "Хванахме ги при самото производство, в начален етап. Така че сме предотвратили серия измами по селата при изкупуване на животни. Имаше заготовки за десетки банкноти, но операцията се проведе, след като бяха отпечатани първите няколко бройки", каза за "Стандарт" директорът на бургаската полиция комисар Милен Димитров.

Ментетата са били сканирани и впоследствие им е добавян цигарен бандерол. С него се симулирала разноцветността на лентата. Фалшификаторите не разполагали с воден печат, нито с характерните релефни очертания, получавани при пресоване на машина с многотонен натиск. Според специалистите "печатарите" разчитали, че това ще остане незабележимо при смесването им с оригинални банкноти в пачката.

Георгиев е организирал цялата схема, заявиха разследващите. Останалите участници са свидетели. Ако се докаже вината му, го грозят от 5 до 15 г. затвор.

Още преди 6 г. той е бил задържан от полицията за изработване и пласиране на фалшиви пари. През октомври 2008 г., при обиск у него са били намерени две петдесетачки менте. След като претърсили дома му, униформените открили и мултифункционален принтер, с който Георгиев е изготвял фалшивите банкноти. Мъжът изрязвал от 5-левови купюри холограмната лента, след което я е залепял на ксерокопията на 50-левовите пари. Тогава разследващите установили, че фалшивите банкноти са пласирани в търговски обекти в Бургас и региона.

Мъжът вече е излежал 6-годишна присъда в Бургаския затвор за фалшифициране на пари при строг режим. Затова и вчера съдът прие, че съществува реална опасност Георгиев да извърши ново престъпление.

"Превъртат" ги през бакалии

У нас, а и по-света, схемата за пробутване на пари менте е супер еднотипна, но затова пък добре работеща. В повечето случаи фалшификаторите използват магазинерите от малките квартални бакалии и кафенета. Там оборотът от 10, 20 и 50 лева, които са най-често подправяните банкноти, се пласира най-лесно. Бакалите приемат парите лесно, тъй като повечето не разполагат с техника за проверка дали са истински. След това фалшивите пари се връщат като ресто на случаен клиент. Другият вариант е разпространението в чейндж бюрата или при уличните търговци на пазара. От МВР обясниха, че невинаги пробутването при търговеца става случайно. Засичани са и случаи, при които продавачът е "вътре" в схемата и участва в пробутването на ментетата срещу съответната комисиона.

Най-често лъжат с 20 лв. и 50 ст.

Фалшивите чуждестранни банкноти, задържани у нас, са два пъти повече от неистинските български левове - 3243 броя срещу едва 1492 броя. Това сочат изчисления на "Стандарт", на база последните данни на БНБ, които обхващат първите три тримесечия на 2013 г. 51,8% от фалшивата валута, или 1683 броя банкноти, се падат на еврото. След това с дял от 45,1%, или 1463 броя, се нареждат щатските долари. Едва 3%, или 97, пък е делът на останалите валути.

Банкнотата от 20 лева пък се оказва най-фалшифицираната българска парична единица. Върху цели 47,5% от заловените неистински банкноти у нас грее именно цифрата "20". Като цяло 1492-те заловени неистински български банкноти през първите 9 месеца на миналата година изглеждат като пренебрежима капка в паричното море. За сравнение, банкнотите в обращение достигат 336,2 млн. броя към края на септември 2013 г. Колкото и да е странно, у нас се срещат и доста фалшиви монети, като абсолютен хегемон в този маскарад се явява стотинката от 0,50 лева. Цели 87,3% от всички 475 задържани неистински монети през първите 9 месеца на 2013-а имитират 50-те стотинки.

Внимавайте с гладки левчета

Финансовите експерти съветват потребителите да са особено бдителни, ако в магазина или на сергията им връщат банкнота, която на пипане е твърде тънка или видимо е измачкана и избледняла. Добре е парите да се хващат в средата. Ако образите на бележитите българи върху левчетата са гладки, значи 100% това е менте. Второто условие е знаците за незрящи да са релефни. Те обаче често се подправят успешно от добрите фалшификатори, затова е необходимо изострено внимание. Важно е да гледате и за осигурителната нишка, водния знак, оптически вариращото мастило, микрошрифта, перфорациите и ултравиолетовите защити. Имайте предвид и че отпечатаните линии и цветове трябва да са чисти, ярки, отчетливи, без замазвания и загладени ръбове. А за най-лесно - просто сравнете съмнителната банкнота с друга от същия номинал и серия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай