Терорът в Ница не изтри печалбите на борсите

Терорът в Ница не изтри печалбите на борсите | StandartNews.com

Като цяло изминалата седмица на световните фондови борси бе доминирана от добри новини за инвеститорите и повишено търсене за по-рисковите активи. Значителна роля за това изиграха очакванията за стимулиращи фискални и парични политики, както и макроикономическите показатели, които сигнализираха подобрение за световния икономически растеж.

Резките понижения на борсовите пазари след изненадващия резултат от референдума за излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз се оказаха прибързани, предвид неяснотата около последствията от Брекзита върху световната икономика. И акциите доста бързо се възстановиха от шока, като щатските пазари през последните няколко сесии дори записват исторически рекордни стойности.

Седмицата стартира в Далечния изток с убедителната победа на управляващата либералдемократична партия на министър-председателя Шиндзо Абе на изборите за горната камара на японския парламент през уикенда. Това даде сигнал на инвеститорите, че стимулиращите политики на премиера Абе, които целят да съживят японския икономически растеж и инфлацията, ще продължат с пълна сила. Действително, скоро след победата той обяви такъв план, който според източници от правителството ще е на стойност от около 10 трлн. йени (100 млрд. долара). Това веднага даде своето отражение върху риск апетита на фондовите пазари и особено върху японската борса, която през седмицата записа пет поредни повишения и ръст от 9%. Изключително представяне на фондовата борса в Токио имаха акциите на производителя на електронни игри Нинтендо, които след пускането и огромния успех на новата игра Pokemon Go се изстреляха с 90% нагоре. В същото време японската йена, която, благодарение на статута си на сигурен актив, бе сред най-големите печеливши от несигурността, свързана с британския Брекзит през последните седмици, сега рязко се обезцени спрямо останалите основни валути и изтри над 4% от стойността си спрямо долара и еврото.

Едно от най-очакваните събития на седмицата бе заседанието на Английската централна банка в четвъртък. Въпреки очакванията управителят Марк Карни и колегите му да намалят основния лихвен процент за първи път от седем години насам от рекордно ниското му равнище от 0.5%, това не се случи и паричната политика бе запазена без промяна. Въпреки това бе загатнато, че намаление на лихвения процент ще има на следващата среща през август. Избирането на Тереза Мей за нов министър-председател след оставката на Дейвид Камерън бе прието позитивно от пазарите, имайки в предвид, че внася малко повече яснота в политическото бъдеще на страната.

Зад Океана видяхме нови исторически рекорди за основните индекси S&P 500 (+1.5%) и Dow Jones Industrial Average (+2%). Освен възходящите настроения на световните борси като цяло, за това спомогнаха и поредицата от силни макроикономически индикатори за американската икономика, като например излезлите напоследък данни за заетостта и продажбите на дребно. Добри новини за щатските инвеститори дойдоха и от старта на сезона на отчетите, след като алуминиевият производител Alcoa и инвестиционните банки Citigroup и JPMorgan Chase отчетоха по-добри от очакваното финансови резултати за второто тримесечие от годината.

Европейските борси също бяха повлияни от про-рисковите настроения на пазарите, въпреки че в края на седмицата терористичните атентати във Франция оцветиха в червено европейските измерители. Все пак тези печални събития не успяха да изтрият печалбите от преходните дни от седмицата и широкият регионален индекс Stoxx Europe 600 нараства с 3%, а немският DAX 30 и френският CAC 40 добавят по над 4% към стойността си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай