Търговската война става битка на евтините валути

Търговската война става битка на евтините валути | StandartNews.com

Обезценката на юана е причина за мини-сътресенията в Азия, казва Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант, ЕЛАНА Трейдинг

Изминалата седмица не донесе нещо ново за инвеститорите, като засили притесненията за негативните ефекти от търговската война за Китай и Европа. Уолстрийт остави на заден план тези страхове и се фокусира само върху корпоративните отчети. Щатските инвеститори посрещнаха добре и коментарите на председателя на Федералния резерв за икономиката и за продължаването на ръста на лихвите. Икономическите новини донесоха някои изненади под формата на доста по-слабото строителство на жилища, но като цяло продължават да показват колко добре е САЩ. Ако оставим настрана най-главното политическо събития от седмицата, а именно срещата между Тръмп и Путин, търговската война даде най-голям отпечатък върху финансовите новини. Щатските индекси не отчетоха промяна, въпреки сериозността на новините. Например, глобата за Google от ЕС в размер на 5 милиарда долара почти не се отрази на цената на акцията на компанията. Но пък предизвика реакция от страна на президента Тръмп, който обещава да засили натиска върху Европа в и без това напрегнат политически момент. ЕС се готви да отговори с реципрочни тарифи на всеки нов ход на президентската администрация в САЩ. Визитата на Тръмп в Европа не доведе до сближаване на позициите по търговските спорове и допълнително хвърля сянка върху пазарите.
Китай е големият източник на притеснения за инвеститорите. Обезценката на валутата на страната е причина за мини-сътресенията в Азия през седмицата. Новините от Китай вече са поредица от информация за мерките, които правителството предприема в подкрепа на икономиката и същевременно за стабилизиране на финансовата система при евентуален шок. Китайският юан падна силно и това не е добра новина за търговията с Америка. Щатското правителство дълго време се опитваше да накара Китай да покачи стойността на валутата си и този процес плавно се случваше до скоро. Големите китайски компании започват да продават активи в чужбина, с което да защитят финансовото си състояние. Светът започва да подозира, че страната се готви за влошаване на икономиката. Още повече, че Тръмп заплаши да наложи тарифи върху целия внос от Китай.
Един пример за лошите ефекти върху икономиката стана отчетът на най-големия производител на алуминий Alcoa. Щатската компания предупреди, че ще има загуби от митата, защото те няма да възродят производството, а ще ударят директно потребителите. В същото време няма да доведат до ефективност в отрасъла и дори ще спрат реформите в китайската индустрия, където има субсидии и излишък на производство. Проблемът във външната търговия на САЩ се корени във валутата. Поскъпването на долара не отговаря на дефицита на страната, въпреки че стимулира капиталовите потоци. Повишаването на лихвите държи долара скъп и за САЩ щеше да бъде много по-добре, ако валутата беше загубила 20% от стойността си, вместо да се слагат мита. Неправилно е и да се твърди, че ЕС и Китай манипулират валутите си, като ги държат изкуствено евтини. Валутният пазар е този, който залага на скъп долар и промяната на лихвите е основната причина за това. Еврото, все пак, скочи до 1.17 EUR/USD, когато Тръмп обвини ЕС и Китай в манипулации. Търговската война постепенно навлиза и на валутния пазар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай