Таксите на дебитните карти с таван от 0,2%

Таксите на дебитните карти с таван от 0,2% | StandartNews.com

Таксите за плащане и теглене на пари в брой с дебитни и кредитни карти ще имат таван според нова директива на ЕС, съобщава "Файненшъл таймс". Според регулацията на ЕС, таванът ще бъде около 0,2% от трансакцията за дебитни карти и 0,3% от сумата на трансакцията за кредитни карти. Така при тегленето на 100 евро с дебитна карта ще струва максимум 20 евроцента, дори ако дебитната карта е издадена от банка в друга страна от ЕС. За кредитните карти сумата ще е 30 цента. Сега таксите са в пъти по-големи, а конкретната стойност зависи от банката. Например при теглене на пари в брой от банкомат в България има кредитни карти с такса в размер на 3 евро плюс 1% от сумата. Или в посочения пример - 4 евро. При теглене в чужбина таксата става почти двойна. Сега на това се слага край. Ще трябва да се намалят и някои такси за теглене на пари от банкомати в България. Сега за теглене от банкомат на друга банка таксата понякога е над 1 лв. А с новите правила за теглене на 400 лв. таксата няма да е повече от 80 ст.

В сряда вечерта преговарящи от страните членки на ЕС и Европейския парламент се съгласиха да изготвят проект за налагане на максимални такси за обслужване на картовите трансакции. Търговците на дребно плащат на банките в ЕС около 13 млрд. евро годишно за трансакции. 70% от тази сума се дължат на междубанковите картови такси за извършване на трансакцията.
Директивата ще трябва официално да бъде одобрено от страните членки на ЕС и от Европейския парламент в началото на 2015 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай