Такса смет според площта на имота

Такса смет според площта на имота | StandartNews.com

Бизнесът и общините не могат да намерят компромис за налога

Такса смет, която гражданите и бизнесът плащат на общините, да зависи от площта на имотите. Това е най-вероятният сценарий за промяна на базата за изчисляване на такса смет, която в момента масово се определя според данъчната оценка на имотите, каза министърът на финансите Владислав Горанов в отговор на въпрос на депутата от Реформаторския блок Вили Лилков.

Ако таксата се определя от площта на имота, това означава да се повиши за крайните квартали на градовете и да падне за жилищата в центъра. По закон кабинетът трябваше да предложи нова методика за таксата до края на март, която да се основава на изхвърленото количество отпадъци. Това обаче означава сериозно увеличение на сумите, които плащат гражданите, и намаляване на таксите за бизнеса. За изработването на методиката беше сформирана работна група в Министерството на финансите с участието на общините и бизнес организациите. Работата по методиката обаче е затруднена от противоположните становища на участниците в групата. Горанов обясни, че изчисляването на таксата според количеството отпадъци е справедливо, но е трудно да се намери метод, който да удовлетвори и общините, и бизнеса, и да може да се прилага във всички селища.

Лилков заключи, че и догодина таксата ще се изчислява според данъчната оценка, което ощетява хората с имоти в централните части на градовете, както и фирмите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай