Свиват парите за чиновници и здраве

Разходите за персонал в администрацията се режат с 10%

Свиват парите за чиновници и здраве | StandartNews.com

Хазната стяга колана със 74 млн. лв.

Държавата сериозно ще стегне колана през 2015 г. Свиване на разходите със 74 млн. лв. спрямо настоящата година е предвидено в подготвения от Министерството на финансите бюджет за 2015 г. Такова нещо се случва за първи път. Обикновено държавните разходи всяка година се увеличават дори в периодите на криза. Сега обаче редица разходи се режат, като хазната догодина се предвижда да похарчи 32,824 млрд. лв., при очаквани разходи за тази година от 32,898 млрд. лв. Целта на тези ограничения е да се свие бюджетният дефицит на страната без сериозно вдигане на данъците. За настоящата година с актуализацията на бюджета дефицитът се увеличава на 3,7%, а целта за 2015 г. е дупката в хазната да падне на 3% от БВП.

Най-сериозно се режат разходите за заплати и осигуровки в държавната администрация. Разходите за персонал ще се свият с 10%, или с близо 400 млн. лв. Това обаче не предполага намаляване на индивидуалните заплати на чиновниците. Ще бъде направен преглед на административните структури на бюджетните организации и ще се предприемат действия за тяхната оптимизация, пише в мотивите към проекта на бюджет. Свиването на парите за заплати и осигуровки на чиновниците се отразява на предвидените средства за всички министерства и ведомства в страната. Например парите за Министерски съвет намаляват с близо 2 млн. лв. до 71,7 млн. лв. А средствата на Министерството на образованието се свиват с 3 млн. лв. до 417 млн. лв.

Сериозно намаление с над 80 млн. лв. се предвижда и на разходите за здравеопазване. Това ще се постигне чрез законодателни промени за оптимизиране на дейностите и подобряване на контрола върху разходите в тази сфера, пише в мотивите към бюджета. За да се постигне това, е предвидена отмяна на приетото от предходното правителство увеличение на основния пакет медицински дейности (клинични пътеки), чието запазване би довело до ръст на разходите за здравноосигурителни плащания за 2015 г. с 0,3% от БВП. Ограничава се включването на нови скъпоструващи медикаменти в лечебната дейност, ограничава се нарастването на обхвата на дейностите, които болниците могат да извършват по договор със здравната каса. Наред с това ще се въведат единни правила за финансово управление на болниците, както и годишни обеми на дейност и средства, които здравната каса плаща на всяко лечебно заведение. Заложеният бюджет на здравното министерство за 2015 г. е 370 млн. лв. срещу 388 млн. за тази година.
Следващото направление, от което сериозно ще се свият разходите, е преустановяване на въведената през 2014 г. публична инвестиционна програма, тъй като тя е доказала своята неефективност, гласят мотивите. Това ще свие разходите с още 100 млн. лв.

В резултат на всички ограничения разходите на държавата ще се свият с 0,7% от БВП до 39,8% от БВП за 2015 г. Приходите в хазната се планира да бъдат 36,8% от БВП и така дефицитът ще се ограничи до 3%. През следващите две години се планира дупката в хазната да се свие още съответно до 2,5% и 2%.

Цените замръзват,
наетите намаляват

Замръзване на цените и намаляване на броя на заетите се прогнозират с подготвения бюджет за 2015 г. Забавянето на икономическата активност през втората половина на 2014 г. се очаква да продължи и през първата половина на 2015 г. Очакванията на предприемачите за размера на инвестициите през следващата година, както и нагласите на хората за ръста на икономиката през 2015 г. се влошават, показват последните анкети на Националния статистически институт. Това е отразено в прогнозите на МФ. Ръстът на икономиката през 2015 г. се очаква да се забави до 0,8% при 1,5% за настоящата година. Ниското потребителско доверие и негативните очаквания от страна на бизнеса, както и планираното свиване на държавните разходи ще се отразят в по-слабо нарастване на вътрешното търсене през 2015 г., пише в мотивите към бюджета. Инвестициите догодина се очаква да се увеличат само с 0,1%, а потреблението - с 0,5%. Цените пък на практика ще замръзнат, като се очаква инфлацията да е само 0,1%. Двигател за минималния ръст на икономиката ще бъде износът, като прогнозите са той да нарасне с 2,9% благодарение на перспективите за развитие на европейската и световната икономика. През 2016 г. и 2017 г. се очаква икономическият растеж да се ускори, съответно до 1,5% и 2,3%. Прогнозите на МФ са близки до тези на Европейската комисия, която очаква растежът на БВП на България да се забави от 1,2% през 2014 до 0,6% през 2015 г.

В съответствие с очакваното забавяне на икономиката през 2015 г. търсенето на работна ръка ще остане под натиск и броят на заетите се очаква дори да падне с 0,2%. Намаляването на заетостта пък ще ограничи ръста на доходите до около 1,5-2% през следващата година.

Максималната пенсия
скача на 910 лева

Средно с 5 лв. повече ще получават възрастите хора

Максималната пенсия ще скочи от 1 юли 2015 г. от 840 лв. на 910 лв. и ще се запази до края на 2017 г. Това е записано в проекта на бюджет за следващата година. Средно с 5 лв., или с 1,9% пък ще нараснат всички пенсии от 1 юли догодина, като се приложи швейцарското правило за индексацията им. От 1 януари възрастта и стажът за пенсиониране ще продължат да растат с 4 месеца след едногодишно замразяване. Това ще спести на хазната 45 млн. лв. Вдигането на възрастта на пенсиониране ще продължи и през 2016 и 2017 г. Замразява се обаче размерът на минималната работна заплата през 2015 г. на нивото от 340 лв. Финансовото министерство предлага тя да бъде увеличена на 360 лв. през 2016 г. и на 380 лв. през 2017 г. Без промяна остават и минималните възнаграждения в администрацията - 360 лв. за държавните служители и 376 лв. в силовите ведомства.

През 2015 г. се запазват размерите на всички осигурителни вноски. Максималният осигурителен доход обаче ще нарасне с 200 лв. до 2600 лв. и това ниво ще бъде запазено до 2017 г. От 1 януари минималният осигурителен доход за земеделските производители ще скочи от 240 на 420 лв. Същият е минималният доход, върху който плащат вноски в хазната и самоосигуряващите се.

Без промени ще бъдат майчинските и социалните помощи за домакинствата. Детските месечни надбавки за първо дете ще са 35 лв., за второ - 50 лв., и за всяко следващо - по 35 лв.

През 2015 г. военнослужещите ще могат да се пенсионират при осигурителен стаж от 27 години независимо от възрастта им.

Удар за длъжниците

Фирмите с дългове към бюджета ще бъдат отрязани от достъп до държавни средства. Ще се въведе изискване плащанията по договори от разпоредители с бюджетни пари над определен размер да бъдат извършвани само след потвърждение от приходните администрации, че получателите нямат публични задължения. Така фирмите, които не плащат в срок налозите си, няма да получават пари от държавата дори за вече извършена дейност по сключени договори. Това е една от предвидените мерки в бюджета за повишаване на контрола над фирмите и на събираемостта на текущи и просрочени задължения към хазната.

Въвеждат данъчни
облекчения за деца

Данъкът върху лихвите по банковите влогове ще бъде увеличен от 8% на 10% от началото на 2015 г., е записано в подготвения бюджет. Това ще доведе до допълнителни приходи в хазната от 40 млн. лв. Ще отпадне данъчното облекчение за доходите, непревишаващи 12 минимални работни заплати, като ще се въведат и две нови преференции за деца, пише в мотивите към проекта. Обратното начисляване на ДДС при сделки със зърно и технически култури ще се запази до края на 2018 г. Предвижда се данъчното облекчение, представляващо държавна помощ за земеделски производители, да се прилага и за периода 2015-2020 г., като условие за това е да се получи разрешение от ЕК. Подготвя се нова схема за намалена акцизна ставка върху газьола, използван в селското стопанство, като схемата също ще се прилага след одобрение от ЕК. Запазва се действащата акцизна ставка за природния газ, използван като моторно гориво, в размер на 0,85 лв. за 1 гигаджаул, която ще се прилага до евентуално решение от страна на ЕК, че това е неправомерна държавна помощ. Маха се и данъкът от 5% върху дивидентите, които фирми в страната изплащат на компании майки от ЕС.

Пускат нов дълг за 8,1 млрд. лв.

През 2015 г. се планира поемането на нов държавен дълг от 8,1 млрд. лв. От него 2,5 млрд. лв. ще бъдат за финансиране на планирания бюджетен дефицит, 4,2 млрд. лв. ще са за дълга в обращение, който трябва да бъде рефинансиран, 0,4 млрд. лв. са буфер за фискалния резерв, а 1 млрд. лв. са нов заем от ЕИБ за осигуряване на средствата за съфинансиране на проектите от оперативните програми на ЕС. Сумата в размер от 4,2 млрд. лв. за рефинансиране на дълга в обращение представлява: 3,5 млрд. лв. краткосрочен дълг, емитиран в последното тримесечие на 2014 г. за подкрепа на финансовата система и за финансиране на дефицита в бюджета за 2014 г., и 0,7 млрд. лв. за погасяване на стар дълг, който е с падеж през 2015 г. В резултат максималният размер на държавния дълг в края на 2015 г. се предвижда да се увеличи само с 2 млрд. лв. - до 24,5 млрд. лв., при положение, че в края на тази година ще бъде 22,5 млрд. лв. За 2015 г. се планира привличане на по-широк кръг чуждестранни и институционални инвеститори. Затова се дава възможност Министерски съвет да поема външен държавен дълг, включително чрез емисии на държавни ценни книжа на международните пазари, в размер до 6,9 млрд. лв.

Четири банки ни отпускат
кредит за 1,3 млрд. евро

Правителството избра четири банки, чрез които да осигури свежо финансиране през следващите дни посредством т.нар. мостов заем в размер на 1,3 млрд. евро. Това са Citigroup, HSBC и българските поделения на банките Societe General и Unicredit, съобщи правителствената информационна служба. Правителството се е спряло на четирите банки от общо 19 кандидата.

От взетия заем правителството ще даде до 2 млрд. лв. на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ), за да започне изплащането на гарантираните депозити до 196 хил. лв. от КТБ на вложителите на 4 декември.

Намаляват дивидентите
от предприятията

Държавната хазна ще взима като дивидент 60% от печалбата на държавните фирми през 2015 г., предвижда подготвеният проект за бюджета. Сега хазната взима като дивидент 70% от печалбата на държавните фирми. В хазната ще влизат и 50% от приходите от наеми на държавните предприятия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай