Световната банка ни дава 550 млн. евро

Световната банка ни дава 550 млн. евро | StandartNews.com

Достигаме жизнения стандарт в ЕС в рамките на това поколение, прогнозира институцията

Световната банка ще отпусне на България два кредита за общо 550 млн. евро. Средствата ще бъдат насочени към Фонда за гарантиране на влоговете в банките и Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Заемите са първите за страната ни от 2010 г. насам, съобщиха от институцията.

Финансирането става възможно, след като Бордът на директорите на банката одобри новата стратегия за партньорство с България през следващите 6 г., която ще се съсредоточи върху подкрепа за институциите и инвестициите в хора. На всеки две години ще бъде извършван преглед на партньорството за оценка на напредъка, както и за евентуални изменения в стратегическите цели.

Според доклада на банката "Систематичен анализ на България" страната ни трябва да се съсредоточи върху три сфери, които ще имат ефект за устойчивия растеж - укрепване на институционалната и правната рамка за добро управление, повишаване на уменията и пригодността за заетост на всички българи, както и подобряване на ефективността и ефикасността на публичните разходи. През първите две години от 6-годишното партньорство със страната ни ще се концентрира върху две сфери - засилване на институциите за устойчив растеж и инвестиции в хората.

"България има потенциала да постигне жизнения стандарт на ЕС в рамките на това поколение", коментира постоянният представител на Световната банка у нас Тони Томпсън.

"Създаването и възходът на един млад и енергичен местен частен сектор, който успешно се конкурира в международен план, демонстрира потенциала на българската икономика, който все още не е напълно реализиран", допълва Томпсън.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай