Стамен Янев е новият шеф на агенцията за инвестиции

Стамен Янев е новият шеф на агенцията за инвестиции | StandartNews.com

Стамен Янев е новият изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции, назначен със заповед на министъра на икономиката Божидар Лукарски, съгласувано с премиера Бойко Борисов.

Янев е юрист, специализирал в сферата на сливанията и придобиванията, както и в областта на инвестициите. Професионалният му път преминава през големите международни консултантски компании, сред които и българските подразделения на някои от четирите най-големи одиторски фирми в света. Новият изпълнителен директор на БАИ е магистър по право от СУ "Св. Климент Охридски". Специализирал е европейско и английско право в ASSER College Europe, Холандия, University of Cambridge, European University Institute, University City College във Флоренция, Италия. Завършил е английска гимназия ГПЧЕ "Проф. д-р Асен Златаров" в Хасково. Стамен Янев е член на Софийската адвокатска колегия и главен асистент в Института за държавата и правото при БАН, секция по публично-правни науки.

За зам. изпълнителен директор на БАИ е назначена г-жа Маджиде Ахмедова. Тя е икономист и има управленски стаж в държавната администрация и в реалната икономика. Работила e в данъчната администрация и е била зам. изпълнителен директор на Агенцията за приватизация. Професионалната й кариера преминава през Индустриален холдинг "България" и "Алкомет" АД - Шумен.

Подготвят стратегия за насърчаване на инвестициите

Българската агенция за инвестиции подготвя цялостна стратегия за развитие и насърчаване на инвестициите в страната, обяви новият изпълнителен директор на БАИ Стамен Янев.

В подготовката на стратегията ще участват представители на неправителствени организации, бизнеса и държавата. Като основна цел в работата си Янев посочи позиционирането на България като позната и предпочитана дестинация за инвеститорите, най-вече в сферата на икономиката с висока добавена стойност - високите технологии и иновациите. "Законът за насърчаване на инвестициите се нуждае от някои корекции, за да се предвидят, ако е необходимо, и допълнителни мерки за стимулиране на инвеститорите", каза Стамен Янев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай