Сребърният фонд с 0% доходност

Сребърният фонд с 0% доходност | StandartNews.com

Парите за пенсии в Сребърния фонд през 2015 г. са били с нулева доходност. Това се посочва в годишния отчет за дейността на фонда за 2015 г. Парите от Сребърния фонд се намират в депозитна сметка в БНБ, която е с нулева лихва. Причината за това е, че БНБ управлява парите при минимално възможен инвестиционен риск, което съответства на относително по-ниска доходност, пише в отчета.

Независимо от текущата нулева доходност консервативна инвестиционна политика осигурява постигането на положителна реална доходност, т.е. на доходност, надхвърляща инфлацията, посочват още в отчета. От август 2013 г. до юни 2015 г. включително в българската икономика се отчита отрицателна годишна инфлация. По този начин, при текуща нулева доходност от страна на БНБ и елиминиране на инвестиционния риск от загуба на активи на фонда, реалната доходност на средствата на фонда е положителна, пише в отчета.

Дългосрочната инвестиционна политика на Сребърния фонд предвижда запазване на прилагания до сега консервативен подход на управление на парите. Активите на фонда се управляват при спазване принципите на надеждност, ликвидност и прозрачност. Настоящите пазарни условия не предполагат реализирането на висока доходност при спазване на ниски нива на инвестиционен риск, поради което най-добрата алтернатива за инвестиране на средствата на фонда ще продължи да бъде под формата на депозит в централната банка или други инструменти, които тя предлага.

Предвидена е възможност след 14.11.2018 г. със закона за държавния бюджет за съответната година част от акумулираните средства във фонда да бъде трансферирана към бюджета на държавното обществено осигуряване, се посочва още в отчета на Сребърния фонд.

Общият паричен ресурс към 31.12.2015 г. по сметка на фонда в БНБ е в размер на 2,534 млрд. лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай