Спешно избират одитор за парите от ЕС за фермерите

Спешно избират одитор за парите от ЕС за фермерите | StandartNews.com

София. Министерството на земеделието ще избере без обществена поръчка одитор на разплатените пари от ЕС в периода октомври 2013 г. - октомври 2014 г. В сайта на Агенцията за обществени поръчки е публикувано съобщение за договаряне без обявление по Закона за обществените поръчки (ЗОП).

От 16 октомври 2013 г. Разплащателната агенция към ДФ "Земеделие" е без сертифициращ орган. Затова 1,65 млрд. лв. изплатени евросредства са под въпрос, тъй като не са сертифицирани. Министерството на земеделието досега е направило няколко неуспешни опита да избере одитор. Последната процедура беше отменена от КЗК през септември 2014 г., тъй като декларациите за липса на конфликт на интереси били неясни, а и възложителят объркал еврорегламента, въз основа на който се избира сертифициращ орган.

Сега при последната обявена през октомври процедура от министерството обясняват, че се налага спешно да бъде избран одитор, който да предаде резултатите от проверката на Европейската комисия до 31 януари 2015 г., и се преминава към договаряне без обявление по ЗОП, тъй като в противен случай средствата ще бъдат загубени. Това се налага, защото една процедура за обществена поръчка би отнела между 3 и 6 месеца. Поканата за участие е изпратена до "Ърнст и Янг одит" ООД, "КПМГ България" ООД, "Делойт България" ЕООД и "Прайсуотърхаускупърс одит" ООД.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай