S&P: Банките са стабилни

S&P: Банките са стабилни | StandartNews.com

София. "Оценката ни за банковата система в България е сравнително положителна. Системата е много ликвидна". Това каза Марчин Петриковски, регионален директор на рейтинговата агенция Standard & Poor's (S&P) за региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) в интервю за investor.bg. Преди няколко дни потвърдихме оценката си за банковия сектор на 7 от скалата от 1 до 10 по критериите, които ние наричаме Оценка на кредитния риск в банковата индустрия (Banking Industry Credit Risk Assessment), продължи той. С 1 е оценена най-добрата банкова система - тази в Швейцария. На другия полюс е Беларус. В региона на Централна и Източна Европа Полша има оценка 5, Румъния - със 7, а Чехия - с 4. България е в долната част на подредбата в региона, но не виждаме системен проблем, заяви Марчин Петриковски.

S&P очаква ръстът на икономиката на България да бъде с 1,4% през тази година и с 1,8% през следващата. Тези очаквания са по-оптимистични от последните прогнози на Министерството на финансите, според които ръстът на БВП тази година ще бъде с 1,5%, а през 2015 г. - с 1,2%.

Перспективата за кредитния рейтинг на България е стабилна, коментира Марчин Петриковски. Това означава, че рейтингът е балансиран - налице е баланс между възходящите и низходящите рискове, допълни той. Затова не се очаква промяна на нивото на кредитния рейтинг нагоре или надолу. Следващата оценка на кредитния рейтинг на страната от S&P ще бъде публикувана на 12 декември. Анализаторите преглеждат ситуацията, събират цялата налична информация, защото кредитният рейтинг е композиран от много различни фактори, които позволяват да вземат решение дали е нужна промяна на рейтинга, обясни Марчин Петриковски. Но към този момент нищо не се е променило, считаме перспективата пред рейтинга за стабилна, допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай