Сметната палата: Банковият надзор проспал фалита на КТБ (ОБЗОР)

Сметната палата: Банковият надзор проспал фалита на КТБ (ОБЗОР) | StandartNews.com

Служители на БНБ са имали възможност да редактират доклади за трезорите

Куп нарушения откри Сметната палата при одита на банковия надзор на БНБ за периода от 1 януари 2012 г. до 31 декември 2014 г. Основният извод от проверката е, че банковият надзор не е бил достатъчно ефективен за поддържане на стабилността на банковата система и за защита интересите на вложителите. Причината за това е, че надзорът не е можел своевременно да установи проблемите в кредитните институции, както и да предприеме адекватни мерки за тяхното предотвратяване. Одитът на надзора на БНБ беше възложен на Сметната палата от парламента след фалита на КТБ. Ревизорите са установили, че на практика две банки са били изключени от постоянния автоматичен контрол на "Банков надзор", без да казват кои са те. Драстично са намалели инспекциите на място, които са най-сигурният начин да се засекат нарушения в трезорите. За две години (2012-2014 г.) делът на банките, в които са извършвани тези инспекции, е паднал от 68% на 43%.

Дистанционният контрол се е предоверявал и не е проверявал верността на данните, подавани от банките в БНБ, и това е позволило кредитни институции, подали неверни данни, да получат некоректни рейтинги, се казва в доклада на Сметната палата. Има съмнения и че част от данните са преправени, защото значителен брой служители имат права да "модифицират съхранявана чувствителна информация на сървър във вътрешната мрежа на БНБ. В резултат на това са налични тримесечни доклади от дистанционния надзор с последни промени, извършени месеци след докладването им, което поставя под съмнение автентичността на съхраняваната чувствителна информация", констатират одиторите на Сметната парата.

Съществуват и реални рискове служители на БНБ да не бъдат засечени в конфликт на интереси при ревизиране на институции, с които имат договорни отношения, се казва още в доклада. Дейността на банковия надзор не е оценена като рискова, за разлика от тази на пресцентъра и протокола например или секретариата на УС, и затова е била извън полезрението на вътрешния контрол на БНБ.

Освен нарушения и нередности в дейността вътре в Централната банка, одиторите сигнализират и за системни закъснения и пропуски при предоставянето на изискваните документи и информация, важни за проверките, което е затруднило работата на Сметната палата. Така например до последно не са предоставени докладите на трите одиторски фирми, които са ревизирали Корпоративна търговска банка. Висшите контрольори не са получили и отчетите за управление на информационните системи, и информацията за незаконни действия на служители на Централната банка за тригодишния период на инспекцията. Докладът на палатата е внесен в Народното събрание на 30 октомври 2015 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай