След Brexit: Златото ще е големият победител

След Brexit: Златото ще е големият победител | StandartNews.com

Мнозина са губещи от Брекзит, но ако има безспорен печеливш - това е златото, коментира "Си Ен Ен". В понеделник цената на жълтия метал отново се покачи, след като в петък вече се беше повишила с почти 5%. През тази година скокът в цената на златото е над 25% и в момента една унция (28,359 грама) се търгува за 1330 долара, което е рекорд за последните над 2 години. Една от малкото компании от "S&P500", чиито акции отбелязват неизменен ръст и в петък, и в понеделник беше минният гигант "Нюмонт", а от началото на годината те са скочили със 110%.

Златото често носи сигурност в смутни времена. През 2011 г., когато инвеститорите се терзаеха заради дебатите в американския Конгрес за тавана на дълга и последвалото понижаване на кредитния рейтинг на САЩ от "Стандард енд Пуърс", цената му достигна рекордните 1900 долара за унция. С новите страхове, породени от решението на Великобритания за излезе от ЕС, златото явно ще продължи да е атрактивно в обозримо бъдеще и доста водещи инвеститори залагат на него. През първото тримесечие Джордж Сорос купи добивната компания "Барик Голд" и си осигури опции за придобиването на инвестиционния фонд SPDR Gold.

Знакови фигури на пазара, като Стенли Дракънмилър, Рей Далио и Джеф Гундлах в последно време също обърнаха погледи към жълтия метал. Според мен, златото без проблеми ще стигне до 1500 долара за унция, прогнозира Франк Холмс, главен инвестиционен директор в U.S. Global Investors. След референдума ценният метал ще стане още по-привлекателен, тъй като вотът на британците допълнително е натиснал надолу лихвените нива по целия свят. В момента дефлацията е по-притеснителна от инфлацията и консервативните инвеститори едва ли ще предпочетат държавните ценни книжа на Германия, които са с отрицателна доходност, или 10-годишните съкровищни бонове на САЩ, лихвата по които е едва 1,4%, щом могат да купят злато, допълва Холмс. Има ли отрицателни лихвени нива - цената му върви нагоре, обобщава той. И това не е всичко! Страховете от допълнителна раздяла с ЕС на други държави, като Холандия, могат да изстрелят златото на нива от 1900 долара за унция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай