22:00 ч.

13.07.16

2 мин.

1361

0

0

Шефове плащат от джоба си налозите на фирмата

от Стандарт |

Шефове плащат от джоба си налозите на фирмата

48 директори, управители и други членове на органи на управление на дружества от цялата страна ще трябва да платят от собствения си джоб 56 млн. лв. заради дължими данъци и осигуровки от фирмите, които управляват или са управлявали. Това показва статистиката на НАП от приключилите за първото полугодие на 2016 г. ревизии за установяване на солидарна отговорност.


Според Данъчноосигурителния процесуален кодекс, управителите на фирми или членовете на борда на директорите са солидарно отговорни за задълженията на предприятието, възникнали вследствие неподаване на декларации за данъци или осигуровки. Законодателството гласи още, че солидарна отговорност се носи от управителите на дружеството и при намаляване на имуществото на предприятието, което би могло да послужи за покриване на дългове към НАП, както и заради продажба на активи под пазарните цени.


Отговорността на управителите на дадено дружество възниква за всички видове данъци и осигуровки, които дължи компанията. Това може да са задължения по ДДС, корпоративен данък или осигуровки и данък върху доходите на заетите в дружеството. Също така, когато предприятието се управлява от повече от едно лице, отговорността за плащането на дължимите данъци и осигуровки се носи от всеки член на органа на управление.


Аналогична разпоредба за солидарна отговорност има и в Закона за ДДС. Според закона неплатен ДДС може да се търси както от доставчика, така и от закупилия стоката или услугата, ако ревизиращият орган докаже, че той е знаел или е бил длъжен да знае, че ДДС-то по сделката няма да бъде внесено. От началото на годината до сега в цялата страна са приключили 93 такива ревизии, които са установили отговорност за задължения по ДДС на трети лица в размер за 14,6 млн. лв.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент