Сделка или не за Пловдивския панаир

Сделка или не за  Пловдивския панаир | StandartNews.com

Две седмици след като общинският съвет във Варна гласува да получи като дарение 29% от акциите на "Международен панаир Пловдив", все още не е ясно какво се случва с държавния дял в дружеството. Правителството, което изненадващо и тихомълком прие в края на юли решение да дари акциите си на две общини - Пловдив и Варна, сега мълчи за изхода от заплетения казус и разразилия се скандал. Общинският съвет на Пловдив отказа да приеме "подаръка" обиден, че без никой да ги пита, се дава по-голямото парче на Варна. И заподозря държавата, че се включва в нова сделка в изгода на мажоритарния собственик на "Международен панаир Пловдив" Георги Гергов.

На 27 юли Министерски съвет даде съгласие чрез министъра на икономиката да бъдат безвъзмездно прехвърлени 27 921 785 броя безналични акции с номинална стойност 1 лев всяка, представляващи 49,63 на сто от капитала на "Международен панаир Пловдив" АД на две общини - Пловдив и Варна. За Пловдив делът е 11 607а385 броя акции, представляващи 20,63 на сто от капитала на дружеството. На Варна се даряват 16 314 400 броя акции, представляващи 29%. В решението обаче се посочва, че безвъзмездното прехвърляне на държавните акции ще стане само при условие, че местните парламенти в Пловдив и Варна гласуват за сделката. Затова някои наблюдатели побързаха да обявят провал на дарението, след като Пловдив се обяви против. Според други обаче формулировка не е категорична, че и двете общини трябва да гласуват "за". В този случай 29% стават собственост на община Варна, а останалите 20%, които Пловдив отказа, остават притежание на държавата в лицето на министъра на икономиката.

Първоначално от ведомството на Божидар Лукарски заявиха, че ще коментират казуса, след като изчакат решението на общинския съвет във Варна. До момента обаче няма становище от МИ дали ще има прехвърляне на акции.
Интересен факт е, че и в Пловдив, и във Варна сред

най-големите критици на това дарение са общинските съветници на Реформаторския блок

И в двата града гласувалите "за" прехвърлянето на акциите са основно общинарите от ГЕРБ.
Въпреки призивите министър Божидар Лукарски така и не се появи пред пловдивските общинари да обясни защо правителството разпределя по този начин държавния дял в Пловдивския панаир. Част от общинските съветници искаха дебат по темата и гласуването да се отложи за септември. По думите на шефа на общинските съветници от БСП в Пловдив Николай Радев неофициално им било отговорено, че решението е в следствие на изявена активност от кмета на Варна и никаква активност от страна на кмета на Пловдив. "Очаквали сме винаги, че акциите ще бъдат дадени на Пловдив", казва Радев. За това призоваха и съветниците от Реформаторския блок. Дори и общинари от ГЕРБ в лицето на бившия кмет на Пловдив Спас Гърневски заподозряха нечиста сделка, при която след време Варна ще прехвърли своите 29%ана мажоритарния собственик на панаира Георги Гергов, а бизнесменът в замяна ще отстъпи на общината имот в центъра на града. От години там зее дупка заради разкрити важни археологически находки. След бурните и емоционални дебати в местния парламент пловдивските общинари призоваха колегите си от Варна също да откажат дарението. Дори излязоха с подигравателни призиви Пловдив да получи 29% от Морската градина или Варна да поиска дял и от панаира в Букурещ.

И докато за общинския съвет в Пловдив е обяснимо недоволството и призивите правителството да преразгледа решението си, то е по-трудно за обяснение това, което се случи по време на дебатите във Варна.

Въпреки че там с гласовете на ГЕРБ бе одобрено прехвърлянето на 29% от акциите на Пловдивския панаир, няма как да се подмине критиката от страна на представителите на РБ. Светлан Златев първо предложи точката да отпадне от дневния ред до провеждането на подробен анализ. Ивайло Митковски настоя да знае кой от общинската администрация е поискал подобен подарък от Министерски съвет и защо общината трябва да се ангажира със собственост в дружество с тежки задължения.

"Международен панаир Пловдив" не е публикувал финансовите си отчети

през последните години, но от това заседание във Варна разбираме, че активите на дружеството са 122 млн. лв., а задълженията му - 49 млн. Към 31 декември 2015 г. Пловдивският панаир има кредити за 45 млн. лв. за 2015 г., докато през 2014 г. те са били 37 млн. лв. Приходите от продажби са намалели от 17 млн. лв. на 11 млн. лв., а загубите за 2015 г. са за 1.5 млн. лв. Още 4 млн. лв. са задълженията, като в това число влизат данъци за 1.5 млн. и задължения за работни заплати и осигуровки на персонала в размер на 300 000 лв. "Ако държавата ми предложи да придобия акции на Пловдивския панаир като физическо лице, ще откажа. Ако то инкасира всяка година загуби, как ще се погасяват лихвите и ще си плаща задълженията? Никак!", коментира Григор Григоров от Реформаторите. Затова според него, ставайки собственик на част от акциите, един ден Община Варна ще се окаже в позиция да увеличи капитала, за да покрива загубите.

Въпреки недоброто финансово състояние на панаира мнозинството във Варненския общински съвет държи да притежава акции в дружеството. Официално мотивите са, че с придобиване на тази собственост морската столица "планира активно да се включи в бъдеща изложбена и конгресна дейност на своя територия, като използва логистичните и международни контакти на дружеството, в което вече ще е вторият по големина собственик". Заради скандала се наложи кметът на морския град Иван Портних да смени първоначалните си обяснения какво ще прави с дял в Пловдивския панаир. Той вече не говори за музей на мястото на археологическите разкопки в Дупката. Идеите му са да се изгради експоцентър до Двореца на културата и спорта, в който да се провеждат изложения, конгреси, форуми, най-вече през лятото, когато градът се пълни с туристи. "Нямаме отношения с Гергов, а с държавата", казва Портних и отрече сделка с пловдивския бизнесмен. Не така изглеждат обясненията на самия Гергов. В деня, в който правителството гласува за дарението на акциите, той разкри пред в. "Марица" следния план: "В центъра на морската ни столица ще бъде изграден изложбен арт център върху собствен имот от 8 хил. квадрата - разкопки с археологически находки. Там ще направим арт изложение на самите разкопки, а отгоре ще има два етажа изложбени площи. Изложението ще е активно през лятото, когато има повече гости и туристи. По този проект работим от 4 г. с Община Варна. Още е суров, но когато го приключим, ще дадем специална пресконференция с кмета на Варна".
След това обаче всички замесени страни замлъкнаха. И въпросът ще има ли сделка или не за панаира все още чака своя отговор.

Не ме питайте за акциите на държавата

Георги Гергов, акционер в смесеното дружество "Пълдинтур Инвест" и мажоритарен собственик на панаира

- Г-н Гергов, знаете ли какво се случи с прехвърлянето на държавните акции на Пловдивския панаир към община Варна?
- Този въпрос не е към мен. Моите акции са 51%.
- Ако тази сделка стане факт, как ще се развива и в Пловдив, и на територията на община Варна?
- Така както досега.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай