Само автомобили и имоти с ограничение на данъчен кредит

Само автомобили и имоти с ограничение на данъчен кредит | StandartNews.com

Ограничението за ползване на данъчен кредит за фирмени активи, които се използват освен за икономическа дейност и за лични нужди, ще бъде само за автомобили и недвижими имоти. Това уточни финансовият министър Владислав Горанов на заседанието на Съвета за тристранно сътрудничество, на който бяха обсъдени промените в данъчните закони за следващата година.

Финансовият министър ще завиши значително първоначалния праг за прилагането на новия модел- 700 лв. стойност на актива. Веротно той ще стане 30 000 или 50 000 лева, заяви Горанов. Той определи ползването на данъчен кредит за активи за лични цели за недопустимо от гледна точка на закона за ДДС.

Не е тайна, че 95 % от новите автомобили в България са собственост на юридически лица, като по този начин се избягва плащането на значителен приход ДДС за държавния бюджет от порядъка на десетки милиони лева, посочи финансовият министър. Подобен режим на ограничаване на 100% ползване на данъчен кредит има в почти всички държави в ЕС.

За автомобилите финансовото министерство обмисля да определи законодателно един фиксиран процент, за който ще се посочи, че няма да се признава данъчен кредит. В много държави този процент е 50%, но аз смятам да предложа далеч по ниска стойност, посочи Горанов.

Все още не е ясно по какъв модел ще се облагат с ДДС недвижимите имоти, които имат смесено използване- корпоративно и лично. Това ще бъде решено окончателно до следващата сряда, когато целият пакет данъчни промени ще влезе за одобрение в Министерски съвет.

Все пак от финансовото министерство обясниха, че ако става въпрос за хотел, площта на стаите в него, които се използват за лични цели от собственика, може да бъде съотнесена към общата площ на хотела и за този процент да не се признава данъчен кредит.

Финансовият министър обяви, че е склонен да преразгледа предложението си за намаление на размера на кешовите плащания в България. В момента прагът, над който не се позволява плащане в брой, а само по банков път, е 15 хил. лева, като предложението на финансовото министерство е той да падне до 5 хил. лв. Според работодателските организации обаче това може да затрудни разплащанията в определени сектори и населени места, където няма банкомати и посттерминали.

Очаквам да чуя примери от практиката, които да ме убедят, че ще има затруднения за бизнеса и тогава ще дам окончателно предложение, заяви Горанов. По време на Тристранката всички работодателски организации изразиха недоволството си, че и през 2016 г няма да влезе в сила новият модел за определяне на такса смет, според количеството генериран боклук. Още преди две години бе разписан законов текст, който изключва възможността такса смет да се определя според данъчната оценка на имота. До момента обаче общините и финансовото министерство не са приели методика как да става облагането с такса смет според количеството генерирани отпадъци. Ще възобновим работната група още в началото на ноември, за да сближим позиициите и се надявам от 2017г да имаме по-справедлив модел за облагане с такса смет, обяви финансовият министър Владислав Горанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай