Рискът за загуби по екопрограмите е за 140 – 200 млн. евро

Рискът за загуби по екопрограмите е за 140 – 200 млн. евро | StandartNews.com

София. Общините и другите бенефициенти по Оперативна програма "Околна среда" трябва да наваксат закъснението по реализацията на екопроектите до края на годината. В противен случай има риск страната ни да загуби близо 200 млн. евро от европейските фондове, предупреди в Бургас екоминистърът Ивелина Василева.

Тя уточни, че вече са възстановени редовните разплащания към общините, така че и строителите имат стимул да реализират проектите и да намалят загубата на средства.

„Към настоящия момент рисковете се оценяват на 140 - 200 милиона евро, но всички наши усилия са насочени към това максимално да се ускори работата и да се компенсират, доколкото е възможно забавянията. Искаме и да се генерират повече искания за средства, които ние сме готови максимално бързо да обработваме и да представим на Европейската комисия", подчерта министър Василева.

Тя инспектира лично докъде е стигнала работата по трите ключови проекта в бургаски регион - депото за битови отпадъци край Братово, пречиствателната станция в Поморие и водният цикъл на Созопол.

Депото, чиято стойност е за над 43 милиона лева е почти готово. Проектът трябва да приключи окончателно до края на годината и ще обслужва общо девет общини: Бургас, Средец, Камено, Несебър, Поморие, Айтос, Руен, Карнобат и Сунгурларе.

След спирането на средствата по ОП „ Околна Среда" Община Бургас е осигурила близо 3 млн. лв., за да не спре изграждането на депото, каза кметът на Бургас Димитър Николов.

„Отговорността ни бе и към останалите осем общини. За да не стане така, че другите общини на територията на областта да обвинят Бургас за спирането, заради спрени европейски плащания проекта решихме да финансираме допълнително. Забавихме плащания на обекти от вътрешната ни капиталова програма, за да наваксаме и да не спира строителството на обекта", каза Николов.

Първата клетка на депото вече е готова, увери се на място министър Ивелина Василева. Тя е с вместимост 500 хил. тона и има капацитет да събере отпадъците на общините за 5 години напред. Предстои да бъдат изградени още две такива клетки.

Регионалното депо в Братово ще осигури 45 работни места още в началото на следващата година.

39 са проектите на българските общини, на стойност над 10 млн. лв, които са били гледани в бившето Министерство на инвестиционното проектиране, но нямат издадени разрешения за строеж, каза Ивелина Василева.

Тя даде за пример проекта на община Поморие за дълбоководното заустване, който е останал без да бъде разписан 9 месеца в закритото вече ведомство.

Реконструираната и модернизирана пречиствателна станция за отпадни води на Поморие ще бъде готова до края на април. Заради обжалване на тръжни процедури проектът е бил забавен 7 месеца, но след отблокирането и на средствата по ОП Околна среда загубите ще бъдат компенсирани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай