Ревизори влизат в банките на 15 февруари

Ревизори влизат в банките на 15 февруари | StandartNews.com

10 млн. лева ще струват стрес-тестовете

Две кредитни институции не могат да намерят оценители на активите си

В средата на седмицата - на 11 февруари, БНБ трябва да оповести одобрените от нея одитори на активите на търговските банки. До 22 януари 2016 г. трезорите трябваше да изпратят списъци с информацията кой оценител са си избрали, което бе направено в съответния срок. По нареждане на БНБ търговските банки трябваше да си изберат одитор, който да извърши преглед на качеството на активите им и да оцени обезпеченията по кредитите. Това е част от поредния етап на реформите в банковия надзор, който беше оповестен от гуверньора Димитър Радев при избора му на поста. От Централната банка предоставиха на кредитните институции списък на препоръчани от нея проверяващи дружества, подготвен заедно с техния одитор "Делойт България", които да извършат проверките. След като банките направят своя избор и го предоставят на БНБ, централната банка трябва да разгледа списъците и да се произнесе за предложените дружества. Тъй като може централните банкери да не одобрят поставеното на първо място от съответната банка дружество, в списъка трябва да има поне още 1-2 избрани одитора. След което на 15 февруари, понеделник, одобрените от БНБ ревизори вече трябва да са влезли в банките за проверка.

До миналата седмица обаче две банки не са могли да си намерят оценители на активите поради лошото си състояние, научи "Стандарт" от информиран източник. Проблемните два трезора до последно не са получили съгласието на някое от тях, а според вестник "Капитал" този проблем стои (или поне е стоял) пред 3-4 трезора. Тук изобщо не се поставя въпросът дали тези банки ще могат да си платят проверката на активите - защото хонорарите на оценителите ще се плаща изцяло от съответната кредитна институция. Според запознати цялото удоволствие ще струва на банковата ни система около 10 млн. евро. Въпросът е за това какво ще бъде открито в балансите и доколко то може да получи гласност, коментират във финансовите среди. Или, както се изрази преди време Левон Хампарцумян, шеф на УниКредит Булбанк - дали ще могат да вземат завоя. Как обаче е решен казусът, ще научим в четвъртък.

Цветан Петринин: Ще се повиши доверието в системата

Проверката на качеството на банковите активи и стрес тестовете ще повишат още повече доверието в системата. Това коментира главният изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на TBI Bank Цветан Петринин в седмичното обзорно пазарно предаване "Invest/Or" на Bloomberg TV Bulgaria.

Според него това ще бъде основното предизвикателство през 2016 г., но банките са подложени на тестове постоянно. Ако процесите доведат до сливания и придобивания, каквито очаквания изразяват представители от сектора, то, по думите на Петринин, водещи в това отношение ще бъдат интересите на потенциалните купувачи.
В рубриката "Актив на седмицата" водещият Свилен Колев разгледа финансовите резултати на банките през 2015 г. Те спечелиха 898,5 млн. лв., или с 20,4% повече спрямо 2014 г. Така 2015 година се оказа третата поредна с ръст на печалбата за банковия сектор от финансовата криза насам.

От общо 28 банки, опериращи на пазара, 21 отчитат печалба, а 7 - загуба. Освен това само двете банки с най-голяма печалба за миналата година - Банка ДСК и УниКредит Булбанк, формират около 2/3 от целия положителен финансов резултат на банковата система.

Цветан Петринин определи 2015 г. като "годината за връщане на доверието в банковата система" и като "доста успешна", имайки предвид финансовото й представяне и добрата макроикономическа рамка в страната.
Според банкера нарасналата печалба се явява "добър буфер както за развитие на кредитирането, така и за посрещане на всякакви стресови ситуации, ако възникват такива". Петринин прогнозира, че през 2016 г. банките ще провеждат по-гъвкава политика по отношение на кредитирането.

По думите на главния изпълнителен директор на TBI Bank нетният лихвен доход и нетният доход от такси и комисиони продължават да са двигателят на приходите за банките, докато нивото на разходите се задържа, след като според Петринин 2014 г. е била годината със съкращаване на разходите.

През 2016 г. той не очаква други законодателни промени в сектора освен приемането на Закона за кредитите за недвижими имоти на потребители (т.нар. закон за ипотечните кредити).

Седмичното обзорно пазарно предаване "Invest/Or" се излъчва всяка неделя от 20 часа по Bloomberg TV Bulgaria.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай