Работодатели искат отмяна на минималната заплата от 360 лв.

Работодатели искат отмяна на минималната заплата от 360 лв. | StandartNews.com

Да бъде отменено увеличението на минималната работна заплата от 1 януари 2015 г. на 360 лв.  За това настояха три от най-големите работодателски организации у нас, пише Правен свят.

Според Българската стопанска камара (БСК), Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) правителството незаконно е приело постановлението от 17 декември 2014 г., с което вдига минималното възнаграждение у нас. Според тях цялото постановление е гласувано при съществено нарушение на правилата - не е обсъдено от Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), въпреки че това е задължително.

БСК, БТТП и АИКБ настояват за отмяната не само на действащата от началото на годината минимална заплата от 360 лв., но и на бъдещето увеличение от 1 юли, с което е предвидено тя да стане 380 лв. Оспореното постановление определя и минималната почасова ставка - от 1 януари 2.20 лв., а от 1 юли - 2.21 лв.

Трите работодателски организации, заедно с Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), единствени са признати за национално представителни и само те могат да представляват бизнеса в тристранката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай