Пускат нова монета от 1 паунд

Пускат нова монета от 1 паунд | StandartNews.com

Нова монета от 1 британски паунд ще влезе в обръщение във вторник, предаде Bloomberg. Кралският монетен двор ще пусне 1,5 млрд. нови монети. Защитните елементи на новата монета включват двуметален дизайн с 12 ръба, холограма, изящен шрифт и дори някои тайни трикове, за да не може да се фалшифицира. Това е модерният еквивалент на усилията на сър Исак Нютон да направи валутата по-сигурна по време на мандата си като управител на Кралския монетен двор преди около три века.

Неговият наследник Адам Лорънс нарича монетата от 1 паунд тогава „най-сигурната монета в обращение в света".

„Положихме всички възможни усилия по отношение на защитните елементи", казва уредникът Крис Баркър, докато стои в стая, пълна с 80 хил. монети, които показват историята на британските пари от около 200 пр. Хр. „Заветът на Нютон в монетния двор е създаването на монета с по-добър физически дизайн. Колкото по-сложен е той, толкова по-трудно е да се възпроизведе".

Нютон става част от Монетния двор през 1696 г., когато вече е на над 50 години, изоставяйки физиката, за да следи работата в Тауър (тогавашното местоположение на Монетния двор - бел. ред.). След като бързо сменя старите сребърни монети, той се насочва към проблема с фалшификатите. Отговорът му включва както науката, така и изкуството, като по-големият фокус се поставя върху комбинацията между тежестта и размера, като в същото време се отделя повече време върху дизайна.

Монетният двор, който съществува повече от хилядолетие, още от времето, когато Алфред Велики налага монограма си върху монетите през 880 г., се мести от Тауър в Лантрисант, Уелс, през 1986 г.

Има защо Монетният двор да се тревожи за фалшификатите, тъй като според оценките една на всеки 30 монети в обращение е фалшива. Британските власти твърдят, че холандски производител на монети е направил 30 млн. копия в рамките на седем години.

Новата монета включва наричания от ръководителя на проекта Дейн Сиърл „магически прах" - добавка в центъра, направен от никел, която ще позволи на властите да намират фалшификатите. Холограма под портрета на кралицата показва знака за паунда и цифрата едно в зависимост от падащата светлина.

Машините работят, без да спират, за да изковат новите паундове, като около 10 преси произвеждат близо 140 хил. монети на час, или 40 на секунда. Те вече са направили 800 млн. броя.

Кралският монетен двор – най-големият износител на монети в света, се надява по-големият брой защитни елементи да доведе до търсене от други страни. Дворът доставя монети на 40 страни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай