Просрочените дългове на граждани паднаха с 34%

48% от неплатените в срок борчове са към банки, а 22% са за сметки

Просрочените дългове на граждани паднаха с 34% | StandartNews.com

За първи път от 2013 г. насам средният размер на необслужваните задължения на гражданите в страната намалява и то значително, сочат данни на Асоциацията на колекторските агенции в България (АКАБГ).

Размерът му се понижава с 34% и според проучването за първата половина на 2017 г. средният просрочен дълг е 728 лв., докато за същия период на 2016 г. е бил 1104 лв.

Данните са част от анализ на компанията за пазарни проучвания ИПСОС България по поръчка на АКАБГ и обхваща обработваните дългове от всички компании, членове на асоциацията, или около 80% от фирмите сектора.

Райна Миткова, председател на АКАБГ, обясни, че промяната в показателите се дължи на по-добрата макроикономическа картина и ръста на доходите в големите градове на страната. Домакинствата отново са оптимисти за бъдещите си доходи, което ги кара да встъпват в по-сериозни ангажименти, но понякога не успяват навреме да изпълнят задълженията си.

От друга страна, кредиторите след кризата от 2008 г. не чакат излишно и възлагат на много по-ранен етап събирането на лошите дългове. Така броят на възложените за събиране случаи нараства с 94% спрямо първото полугодие на 2016 г.

По данни на асоциацията има разместване в структурата на възложените дългове за събиране. Банките отново заемат първото място – 48% от всички дългове, обработвани от колекторските агенции. Ютилити продуктите изместват телекомите и вече са 22% от всички.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай