Продължава възходящия ход на фондовите борси

Продължава възходящия ход на фондовите борси | StandartNews.com

Пламен Готев, анализатор в ИП „Бул Тренд Брокеридж" ООД

Поредна силна седмица отбелязват световните фондови борси. Без да имаме определено ключово събитие, което да дефинира движенията през изминалите дни, пазарите бяха носени напред от комбинацията от добри макроикономически данни и корпоративни финансови отчети за последното тримесечие на 2016 година.
Зад Океана американските пазари продължиха да поставят рекордни равнища като и трите най-следени борсови индекса S&P 500, Dow Jones Industrial Average и Nasdaq 100 завършиха седмицата на рекордни равнища след повишения от 1.5-2%. Бенчмаркът S&P 500 нараства за четвърта поредна седмица като от началото на 2017 година има ръст от 5%.
Сред по-интересните и очаквани събития тази седмица беше изявлението на председателя на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън пред Конгреса, в което тя изрази позитивна оценка за американската икономика. Централната банка очаква икономиката на САЩ да продължи да расте с умерени темпове,а инфлацията и заетостта нарастват според предвижданията на Фед. Йелън посочи още и че скорошно повишение на лихвените проценти би било уместно, дори и още на следващата среща на Фед през март.
Това изказване, загатващо скорошно затягане на паричната политика, не успя да спре възходящия ход на фондовите борси, но се отрази позитивно на щатския долар, който благодарение на него завърши седмицата като печеливш спрямо почти всички основни валути, освен японската йена.
Сред останалите валути най-зле тази седмица се представи британският паунд, като причината за това бе поредица от макроикономически данни за Обединеното Кралство, разочаровали инвеститорите, а именно индекса на потребителските цени и продажбите на дребно за януари и ръста на заплатите за декември.
В Европа на фокуса на инвеститорите тази седмица се върна проблематичния гръцки дълг, който бе във центъра на събитията през 2015 година. Напрежението този път е свързано с участието на Международният валутен фонд в спасителната програма за Гърция. Въпреки възникналите притеснения покрай южната ни съседка, европейските пазари нараснаха, макар и по-скромно от американските. Широкият регионален индекс Stoxx Europe 600 добави 0.7%, а основните индекси на най-големите фондови борси в Германия, Великобритания и Франция също поскъпнаха с между половин и един процент.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай