Приходите от данък печалба с 20% скок

Приходите от данък печалба с 20% скок | StandartNews.com

Бизнесът плати с 20% повече корпоративни данъци през първото тримесечие на годината, сочат окончателните данни на Министерството на финансите. От януари до март от корпоративни данъци в държавната хазна са влезли 555 млн. лв., при 463,8 млн. лв. за същия период на миналата година. До края на март фирмите подават годишните си данъчни декларации за печалбата от 2015 г. Затова увеличението на приходите от налога върху печалбата с близо 20% е много добра новина на икономиката на страната. По-големите суми, които фирмите са внесли през март, може и да показва, че през миналата година изкуствено са намалили авансовите си вноски, за да разполагат с повече текущи средства, и затова сега се налага за платят по-голям изравнителен данък в бюджета. Но и при събраните през цялата 2015 г. корпоративни данъци има ръст от 10,8% до 1,86 млрд. лв. Това доказва, че бизнесът реално декларира много по-високи печалби за 2015 г. Което е резултат от раздвижване на икономиката и излизане на сивия сектор на светло. Същата тенденция показват и приходите в хазната от ДДС.

За първото тримесечие постъпленията от налога нарастват с 324 млн. лв. на годишна база и достигат 2,293 млрд. лв. Това увеличение от 16,4% значително изпреварва икономическия ръст, който за 2015 г. е 3%. Очевидно увеличението на приходите от ДДС до голяма степен се дължи на изсветляване на сивия сектор. При приходите от акцизи също се отчита много сериозен ръст - с 12,55%, или с 119 млн. лв., до малко над 1 млрд. лв. Общо данъчните приходи в хазната за първото тримесечие се увеличават с над 11% до 6,596 млрд. лв.

За месец април изпълнението на бюджета също е много добро, сочат предварителните данни на Министерството на финансите. За първите четири месеца на годината бюджетът има излишък от 2,348 млрд. лв. (2,6% от БВП) при излишък от 1,066 млрд. лв. (1,2% от БВП) за същия период на миналата година. Това се дължи основно на по-високите данъчни и неданъчни приходи, които нарастват с 1,027 млрд. лв., докато получените пари от ЕС намаляват със 165,4 млн. лв. Свиват се и разходите на държавата - с 420 млн. лв. до 9,843 млрд. лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай