14:00 ч.

09.11.17

2 мин.

0

0

0

Приеха бюджета за 2018 г. , "Воля" подкрепи управляващата коалиция

от редактор |

Приеха бюджета за 2018 г. , "Воля" подкрепи управляващата коалиция

Парламентът прие на първо четене законопроекта за държавния бюджет за 2018 г. със 126 гласа "за", 96 "против" и 1 въздържал се.


В подкрепа гласуваха от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля", против бяха от "БСП за България" и ДПС и един депутат от левицата се въздържа.


Проектът на държавен бюджет за следващата година предвижда дефицит от 623,5 млн. лв.


За 2018 г. се прогнозира Брутният вътрешен продукт /БВП/ да е в размер на 105 609 млн. лв., а икономическият ръст слабо да се забави до 3,9 процента. Догодина нивото на безработица се очаква да се понижи до 6,2 на сто. Предвижда се инфлацията в края на следващата година да достигне 1,6 на сто.


От "БСП за България" определиха проекта като бюджет на добрите пожелания от една страна и на суровата реалност от друга. Няма как да подкрепим този бюджет и бъдете сигурни, че ще има вот и на недоверие, заяви Таско Ерменков от левицата в отрицателен вот.


Ерджан Ебатин от ДПС каза, че е гласувал против, защото политическото послание на този бюджет е на разделение в обществото, на залагане на среда, в която корупцията и щуробаджанащината се развиват и разцъфтяват.


Парламентарното мнозинство е стабилно, защото ние вярваме на кабинета на Бойко Борисов и на всички министри, обяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Няма как днес политическа сила, опозиция, при тези показатели да иска вот на недоверие, подчерта той, като поиска опозицията да не възпрепятства предстоящото българско председателство на ЕС. Бъдете отговорни, мъдри, апелира Цветанов към БСП и ДПС.


За пръв път, подчерта той, през 2018 г. БВП ще достигне 106 млрд. лв, намалява безработицата, очакват се допълнителни средства от еврофинансиране за регионите. Еврофинансирането е добавена стойност за управлението на ГЕРБ, обяви Цветанов.


Бюджет'2018 е много по-добър в пъти от 2014 г., когато левицата завеща дефицит от 5,8 на сто от БВП, завърши Цветан Цветанов.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент