Представят новия дълг в Лондон, Виена и Париж

Представят новия дълг в Лондон, Виена и Париж | StandartNews.com

Облигации за 300 млн. лв. ще пусне хазната на вътрешния пазар до юни

На 16 март стартира т. нар. роуд шоу, на което министърът на финансите Владислав Горанов ще представи пред потенциални инвеститори новите облигации, които ще пусне страната през пролетта на международните капиталови пазари.

Обиколката през финансовите центрове на Европа ще мине през Мюнхен, Франкфурт, Лондон, Виена и Париж, като ще продължи 3 дни, пише Ройтерс. Пазарите са добри, има много свободни пари и България може да се възползва от това, коментират източниците на Ройтерс.

През тази година облигации на международните пазари ще бъдат пуснати на два транша - през пролетта и есента, планират от Министерството на финансите. Общият обем на двете емисии ще бъде до 6,9 млрд. лв., пише в закона за бюджета. С емисията през пролетта ще се види какъв е интересът на инвеститорите към българските облигации, което ще повлияе на параметрите на емисията през есента. Новите книжа се пускат, тъй като за цялата 2015 г. необходимите плащания за погасяване на стар дълг са близо 7 млрд. лв. (от тях 2 млрд. лв. са вътрешен дълг), а освен това трябва е предвиден бюджетен дефицит за годината от 2,5 млрд. лв. МФ е заложило пласирането на дълг на вътрешния пазар за цялата година само за 950 млн. лв. Държавни ценни книжа (ДЦК) за 300 млн. лв. планира да пусне МФ на вътрешния пазар през следващите четири месеца. Заедно с пуснатите през януари и февруари ДЦК за 350 млн. лв. това прави 650 млн. лв. за първата половина на годината.

Явно акцентът ще бъде върху финансирането от чужбина. Това ще повлияе положително на икономиката по две направления. Първо, хазната ще спести пари, тъй като лихвите на международните пазари са много ниски. Така лихвите по новите книжа ще бъдат по-ниски от тези, чийто падеж наближава. Освен това като се намали обемът на ДЦК на вътрешния пазар с близо 1 млрд. лв., ще останат повече пари в банките, които са сред основните инвеститори в тях. Което ще бъде поредният фактор за намаляване на лихвите от страна на банките.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай