17:35 ч.

22.08.18

2 мин.

0

5

0

Правим поредна крачка за приближаване до еврозоната

от редактори |

Правим поредна крачка за приближаване до еврозоната

Министерският съвет одобри днес конкретни мерки, които да помогнат на страната ни да се присъедини към Валутния механизъм II (ERM II) и към Банковия съюз до юли 2019 година, съобщават от пресслужбата на кабинета. Документът идва след заявено намерение на страната ни за присъединяване на лева към Валутния механизъм или т. нар. „чакалня на еврозоната" и одобрение от финансовите министри на страните от еврозоната. До юни 2019 година България поема ангажимент пред Еврогрупата да изпълни редица промени.


В Плана за действие са включени мерки, които, предвид поетите с писмото ангажименти, следва да се изпълнят до края на месец юни 2019 година. Мерките се изразяват в: засилване на рамката на надзора в банковия сектор чрез тясно сътрудничество с ЕЦБ и предприемане на необходимата подготовка в съответствие със съществуващите процедури, чрез извършване на редица промени в националното законодателство, като се предвижда към края на 2018г. те да бъдат одобрени от Народното събрание; подобряване на макронруденциалната рамка чрез въвеждане до края на 2018 г. на макропруденциални инструменти в Закона за кредитните институции, позволяващи налагането на системно ниво на изисквания към кредитополучателите; засилване на надзора върху небанковия финансов сектор (пенсионни фондове и застрахователни дружества); подобряване на рамката за несъстоятелността след извършване на преглед на законодателството и изготвяне на съответните законови изменения; засилване на рамката за борба с изпирането на пари; модернизиране на рамката за управление на държавните предприятия посредством преглед и оценка на законодателната, регулаторната и функционална рамка и отправяне на препоръки, свързани с преодоляването на несъответствията между българското законодателство и най-добрите международни практики, в последствие и изготвяне на законодателни текстове в съответствие с насоките на ОИСР; ратифициране от Народното събрание на Споразумение относно прехвърлянето и взаимното използване на вноски в Единния фонд за преструктуриране.


Изпълнението на изброените мерки ще осигури спазването на предварително поетите ангажименти в области на политиката, които са от голямо значение за плавния преход към ERM II и към Банковия съюз до юли 2019г., и като краен резултат да се въведе еврото след изпълнение на всички критерии за конвергенция, в съответствие с член 140 от Договора за функционирането на Европейския съюз.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Ванга · 13:43 · 23.08.2018
Вкарвайте еврото и закривайте тоалетната
Shopeto · 06:57 · 23.08.2018
За всички, които се притесняват, че еврото ще ни разкаже играта: да, точно това ни чака, поне в началото. Въпросът е обаче, имаме ли друг избор? Да си седим с лева означава, че заплатите завинаги ще си останат на "източноевропейско" ниво. Дайте да сме честни: искаме ли в Европа или не искаме? А каквото и да решим, пенсионерите най-много ще пострадат накрая. Затова е и важно децата и внуците да им помогнат, вместо само в нета да висят и да мрънкат, колко виждаш ли им е зле.
Потребител · 23:52 · 22.08.2018
Ас знам за 16 банки дeто фалираха прeди 21 години кражбата на вeка в Булгариа чул сум за 2 3 убити политици нe за 1000 както би билл чeстно И ощe 1000 банкeри И 1000 крадци
Потребител · 22:43 · 22.08.2018
Власта в България изцяло нe e в час или сe прави на ударeна.Мащабни фалити осъкатиха хиляди хора,пeнсионeритe бeдстват,а тe си пeят пeсeнта за eврозота като послeдни идиоти.
Потребител · 20:38 · 22.08.2018
ПРАВИМ ПРАВИМ ФАЛИРАМЕ БАНКА СЛЕД БАНКА ЗАСТРАХОВАТЕЛНО ДРУЖЕСТВО СЛЕД ЗАСТРАХОВАТЕЛНО ДРУЖЕСТВО
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент