Повишиха рейтинга на ОББ

Повишиха рейтинга на ОББ | StandartNews.com

Две от трите най-големи агенции за кредитен рейтинг – Фич Рейтингс и Стандард енд Пуърс Глобъл, повишиха рейтинга на Обединена българска банка много скоро след придобиването на 99,9% от собствеността й от страна на КВС Груп на 13 юни 2017 г.

Фич Рейтингс премахна рейтинга за наблюдение (RWP) върху дългосрочния и краткосрочния рейтинг на ОББ за неизпълнение (IDR) и рейтинга за поддръжка (SR). В същото време Фич повишиха дългосрочния рейтинг IDR на 'BBB+', което е с 6 нива по-високо от предходния рейтинг 'В+'. Това е възможно най-високият рейтинг за българска финансова институция. Положителната перспектива на ОББ отразява тази на българските държавни облигации (ВВВ-/положителна). Дългосрочният рейтинг на ОББ, IDR, би могъл дори да бъде преразгледан в посока нагоре, ако горната граница за България бъде преразгледан в същата посока.

По-високият рейтинг на ОББ отразява виждането на Фич за голямата вероятност КВС да подпомогне своето българско дъщерно дружество, в случай че е необходимо. По-рано днес те официално обявиха: „Вярваме, че синергията на ОББ с новата им компания майка ще е силна, тъй като банката предоставя услуги на един от четирите стратегически важни пазари за КВС в Централна и Източна Европа (заедно с Чехия, Унгария и Словакия)". При официалното публикуване Фич споменават, че КВС присъства на пазара в България от 2007 г., макар и с по-малката СИБАНК, тяхно дъщерно дружество (около 3.4% пазарен дял), както и със застрахователната компания ДЗИ. След придобиването на ОББ (на четвърто място по общи активи с около 7.4% пазарен дял), КВС постигнаха стратегическата си цел за значителен пазарен дял (около 11%, трето място) в България.

Стандард енд Пуърс (S&P Global) също значително повишиха дългосрочния рейтинг на ОББ от 'В+' на 'ВВ+', което е с четири нива по-високо и се равнява на рейтинга на България. Положителната перспектива показва, че Стандард енд Пуърс Глобъл биха могли да повишат рейтинга й през следващите 12 месеца, ако установят подобрение на бизнес профила на банката и, по-специално, по-фокусирана стратегия за растеж и успешна интеграция на ОББ в банковите операции на КВС в България. Според Стандард енд Пуърс Глобъл фактът, че ОББ е местна банка, оперираща само в България, е от значение за това, че те не биха определили рейтинг, по-висок от този на държавата. Бъдещо повишаване на рейтинга на ОББ зависи от повишаване рейтинга на България. Това означава, че ОББ в момента е оценена като топ финансова институция в България.

Стандард енд Пуърс Глобъл вече не гледат на ОББ като на банка, изложена на риск от заразяване от бившия й акционер – Националната банка на Гърция. Те смятат още, че ОББ сега е стратегически важно дъщерно дружество за КВС Груп: „България е много важен пазар за КВС и ние очакваме групата да бъде силно ангажирана с ОББ, предвид намерението й да расте значително в българския банков сектор", и добавиха също „Вярваме, че амбициите на КВС Груп в България би трябвало постепенно да увеличат конкурентната позиция на операциите им на местно ниво, като регистрират по-висок растеж и печалба напред във времето."

Новият главен изпълнителен директор на ОББ и Кънтри мениджър на КВС Груп за България, Петър Андронов, направи коментар по повод значително повишените рейтинги на банката: „В съответствие с дългосрочната стратегия на КВС Груп, ОББ, заедно със СИБАНК, ще се превърне в една от първите три банки на българския пазар. Повишаването на рейтингите е още едно доказателство, че обединяването на ОББ и СИБАНК ще бъде от полза както за местната икономика, така и за клиентите. Тъй като и ДЗИ, една от основните застрахователни компании на пазара, е част от Групата, ще разширим нашите банкови и застрахователни дейности и ще станем най-голямата финансова група в България."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай