Работливите чиновници с по-високи заплати /ОБЗОР/
Средният осигурителен доход за юли е 878,70 лева


14:55 ч.

12.09.18

2 мин.

0

3

0

Повишението на заплатите в бюджетния сектор няма да е поравно за всички

от редактори |

Повишението на заплатите в бюджетния сектор няма да е поравно за всички

Снимка: БНР/БТА


Увеличение на заплатите на заетите в бюджетния сектор с 10 процента от 1 януари 2019 г., ще изисква осигуряването на допълнителен бюджетен ресурс в размер на около един милиард лева за заплати и свързаните с тях осигурителни плащания. В тези допълнителни средства заплатите на педагогическия персонал са индексирани средно с 20 на сто. Увеличението ще засегне около 433 хиляди заети в бюджетния сектор, каза пред журналисти в МС министърът на финансите Владислав Горанов.


Увеличението става възможно заради по-високия брутен вътрешен продукт и подобрената събираемост на приходите в бюджета. При рекордно ниската от 1991 година безработица много трудно се намират добри служители за бюджетната сфера. Очакваме това увеличение да изтласка нагоре и останалите доходи в страната, каза Горанов. Увеличението се предлага днес на МС с първоначалния вариант на бюджета за 2019 година, уточни министърът.


Заплатите няма да се вдигат на всички поравно. Всеки ръководител на бюджетна организация сам ще решава как да разпредели допълнителните пари за трудови възнаграждения, уточни министърът.


Увеличението на минималната работна заплата през последните години "смачка" диапазоните на отделните възнаграждения, защото растеше изпреварващо. В бюджетната рамка ще се увеличат средствата за персонал. Увеличението на парите за кадровите военни ще е по друг модел. С решението за вдигане на заплатите не се предвижда увеличение на пенсиите - между двете няма връзка, пенсиите се вдигат по модел в Кодекса за социално осигуряване, каза Горанов.


Вдигането на заплатите няма нищо общо с изборите догодина - почти всяка година има избори, каза Горанов в отговор на журналистически въпрос.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

миро кмета · 12:15 · 14.09.2018
Между другото на любовното ни народно село без караници имаме гостенка и то честа в дома на Васил,която е съпруга на поп Илиян от село Мърчарево.Моля за кротост към имуществото на хората и без биячи от пернишкия или какъвто е там област.
Потребител · 16:15 · 12.09.2018
"....засегне около 433 хиляди заети ..." + ЧЛЕНИВЕТЕ НА СЕМЕЙТВАТА ИМ + ПОЛИЦАИТЕ + ФЕНОВЕТЕ-МЪРШИ РАЗНИ ОЛИГАРСИ + ЧУГУНЕНИТЕ ГЛАВИ И ЧЕРВЕНИ БАБИЧКИ = ВСЯ ВЛАСТ ЗА ГРОБ-БКП.
Потребител · 16:04 · 12.09.2018
ЕСТЕСТВЕНО ТАКА БЕШЕ И ПРИ БКП. ПАТИЙНИЯТ СЕКРЕТАР И ДИРЕКТОРА ДАВАХ ПО-ГОЛЯМ %-Т НА ЧЛЕНОВЕТЕ НА БКП, СЛЕДВАХА ВЕРНИТЕ НА ПАРТИЯТА БЕЗПАРТИЙНИ НАКРАЯ НАЙ-МАЛКО НА СТАНАЛИТЕ. КАТО СТАР КОМУНЯГА , УЧИЛ СЕ ОТ ТАТО, КАКВО ДРУГО ДА ОЧАКВАМЕ ! ТАКА И ИЗБОРИТЕ ЩЕ СЕ КУПЯТ ПО "ЗАКОНЕН" НАЧИН. СИКАДЖИЙСКИ БКП МУТРИ , СЪР !
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент