Повече от половината българи "нямат вяра" на банките

Повече от половината българи "нямат вяра" на банките | StandartNews.com

София. 53% от българите нямат доверие на българската банкова система. Недоверието във финансовите институции у нас продължава да расте вече втори месец като през юли то е било 41%. Това сочат данни на „Галъп".

След проблемите с банковата ни система през 1996-97 г. почти двадесет години финансовите ни институции като цяло бяха устойчив фактор на стабилност както в икономически план, така и на равнището на масовото съзнание. Кризата с КТБ и ПИБ обаче е преобърнала нагласите и тенденциите в момента са негативни, посочват от „Галъп", цитирани от БГНЕС.

Почти половината от запитаните – 49%, са на мнение, че Корпоративна търговска банка (КТБ) е станала обект на политическа атака.

С тази теза не са съгласни 16%, а 35% не могат да преценят.

Повечето българи (43%) искат КТБ да бъде спасена и оздравена от акционерите и да продължи да работи. Само 19% искат тя да бъде затворена и обявена във фалит. 38% не могат да отговорят на този въпрос.

Все още мнозинството българи предпочитат българските банки – 33%, докато 18% изразяват предпочитания към клоновете на чуждестранните финансови институции у нас.

Изследването на „Галъп""е проведено от 1 до 6 август 2014. В него са взели участие 1010 души. Статистическата грешка е 3%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай