Последен шанс за евтини кредити

Последен шанс за евтини кредити | StandartNews.com

Лихвите може да се увеличат през втората половина на 2018 г., прогнозира шефът на Райфайзенбанк Оливер Рьогл

Сега е моментът да се вземе изгодно кредит, тъй като лихвите вече почти са
стигнали дъното. Възможно е нивата да паднат още малко, но много лимитирано. "Съветваме клиентите, че моментът е подходящ да се ангажират дългосрочно с инвестиционни или ипотечни кредити", заяви Оливер Рьогл, председател на УС и главен изпълнителен директор на Райфайзенбанк България. Той прогнозира, че през тази година лихвените равнища ще се запазят, а евентуално увеличение се очаква през втората половина на 2018 година. В САЩ лихвите вече се увеличават, но засега политиката на Европейската централна банка е да ги задържа. При депозитите нивата вече са близки до нула, а при заемите е възможен още минимален спад, обясни Рьогл. Той представи финансовите резултати на банката за 2016 г.

Финансови резултати за 2016 г.

Печалбата след данъци е 132,6 млн. лева. Кредитният портфейл надхвърля 4 млрд. лева, което е ръст от 5% спрямо 2015 г. Делът на необслужваните кредити към края на м. г. е 6,5%. Активите на банката достигат 6,3 млрд. лева.
„2016 г. бе много успешна за Райфайзенбанк. Постигаме целите си - висока удовлетвореност на клиентите и да бъдем сред ТОП 3 на банките по размер на печалбата след данъци. В същото време нивото на необслужваните кредити и покритието им с провизии е на изключително здравословни нива", коментира Оливер Рьогл.
За момента Райфайзенбанк България не планира да участва в процеси по консолидация на банковия пазар, каза още Рьогл. Според него целта на дружеството е органичен растеж, като целта е да се увеличават клиентите. Възможно е да има интерес и към покупка на отделни лизингови или банкови портфейли.

6,4% ръст в корпоративното кредитиране

През 2016 г. портфейлът на банката в корпоративното кредитиране отчита 6,4% ръст спрямо 2015 г. и възлиза на 1,85 млрд. лева. Новото финансиране за бизнеса се повишава с 19% спрямо предходната година, каза Добромир Добрев, зам.-председател на УС на банката.
Преглед на портфейла на Райфайзенбанк към 31 декември 2016 г. показва, че секторите на икономиката, които банката е финансирала, са търговия (34%), производство (32%), земеделие, горско и рибно стопанство (11%), хотелиерство и ресторантьорство, както и строителство с по 5%, и др.
През 2016 г. Райфайзенбанк подписа три гаранционни споразумения с Европейския инвестиционен фонд – InnovFin, COSME и МСП инициатива. По тези програми до края на февруари 2017 г. банката е отпуснала 22.8 млн. евро, като с тях са финансирани над 200 проекта на българския бизнес.

Мъжете по-често теглят кредити

При домакинствата ръстът на кредитирането е 34%. Ипотечното кредитиране се увеличава с 57% спрямо 2015 г., а при потребителското кредитиране новите обеми са с 27% повече.
90% от кредитите се отпускат в лева. Целта е да се предпазят клиентите от валутен риск, обясни Ани Ангелова, член на УС и изпълнителен директор на "Райфайзенбанк България". Тя представи и профила на кредитополучателите. При потребителските кредити средната възраст е 41 години, 41% са семейни, а 56 на сто са с доход до 1000 лева.
Средният размер на заема е 15 000 лева и най-често се използва за ремонт (64%). Средният размер на месечната вноска е 260 лева, а средният срок за изплащане - 6 години.
Ипотечен заем най-често получава мъж на 37 г. от IT сектора с месечен доход над 1300 лв. Средната сума е 94 хил. лв., средната вноска - 600 лв., срокът за изплащане - 19 г., а в 94,4% от случаите парите са за покупка на апартамент.
11 хиляди нови клиенти и 20% ръст в микрокредитирането отчита още "Райфайзенбанк България".
4% от клиентите на банката ползват мобилно банкиране, но 9 от всеки 10 транзакции се нареждат електронно, отбеляза още Ани Ангелова.

Очакват 2% инфлация през 2018 г.

Анализаторите на Райфайзен Рисърч очакват темпът на растеж на българската икономика да се запази, като през 2017 г. се очаква да достигне 3,3%, спрямо 3,4% през 2016 г.
Предвижда се безработицата да достигне 6,4% през 2017 г. и до 6% към 2018 г., а инфлацията бавно да се повишава и през 2018 г. да достигне до 2 на сто.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай