Погасяваш целия кредит, ако ти вземат жилището

Погасяваш целия кредит, ако ти вземат жилището | StandartNews.com

Нов закон за ипотечните заеми ще влезе в сила до края на годината

Нов закон за ипотечния кредит трябва да влезе в сила до края на годината. Той ще внесе в банковото ни законодателство промени, съобразени със съответната директива на ЕС, която беше приета в края на 2013 г. Тази директива трябва да се отрази в законите на страните членки на ЕС до 20 декември 2015 г.

Новият закон се пише от юристите на БНБ и за целта още от миналата година се правят консултации със съответните браншове, каза за "Стандарт" Тихомир Тошев от Асоциацията на кредитните консултанти. Един от най-важните текстове ще се отнася до отнемането от нередовните длъжници на жилище, което служи за обезпечение.

В момента става така, че заради поевтиняването на имотите в последните години на човек, който не може да си плаща заема, му се отнема жилището, но той продължава да е длъжник на банката. Така хората се оказват не само доживотни длъжници, но борчът се прехвърля и върху децата им, оплакват се потърпевши. С новия закон обаче обезпечението ще бъде ограничено до цената на ипотекирания имот, без допълнителни задължения за клиентите с финансови затруднения. Което означава, че с отнемането на имота кредитът ще се смята за погасен и клиентът няма да дължи нищо повече, независимо каква е актуалната оценка на имота.

По този казус се спори много през миналата година, когато бяха направени първите промени в българското законодателство във връзка с ипотечната директива. От 22 юли 2014 г. влязоха в сила някои промени при заемите за жилище, обезпечени с ипотека, според които отпадна т. нар. наказателна такса при предсрочно връщане на заема. Преди тази дата, за издължаване преди срока се плащаше такса от 4-5 процента върху върнатата сума. Сега остана само задължение от 1% и то в случаите, когато погасяването се прави, преди да е минала година от изтеглянето на заема. Беше фиксирана и лихвата по жилищните заеми, която не трябва да е повече от euribor/sofibor/libor + фиксирана за целия срок на кредита надбавка.

В текстовете на новия закон ще се уточняват функциите и окончателното място на банковия надзор, каза Тихомир Тошев. Според него всички надзорни функции ще бъдат изцяло вменени на БНБ.

Лихвите по депозитите се сринаха през януари

Лихвите по депозитите към края на януари 2015 г. се сринаха и достигнаха най-ниските си нива от години. При новооткритите срочни депозити на фирмите лихвите са паднали с 50% спрямо януари 2014 г. Тогава средната лихва по влоговете в левове е била 2,24%, а сега е 1,15%. Идентично е положението при депозитите в евро - от 2,08% доходността за една година е паднала на 1,03 на сто. При депозитите на гражданите лихвите са съответно 3,89% преди и 2,36% сега за влогове в лева, и 3,77% преди и 2,05% сега - в евро. Намалението за година е с 1,24% за левове, а за евро - с 0,46%. Тази тенденция не е изненадваща, тъй като от години лихвите по влоговете падат, но учудващо е бързото темпо, с което това се случва. Намаление на лихвите има и при кредитите, макар техните нива да превишават няколко пъти тези на влоговете. Новите жилищни заеми през януари са с лихви от 6,18% в лева и 6,83% в евро. Преди година те бяха съответно 6,97% и 7,59%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай