Подписан е договорът за заем от 500 млн. евро от ЕИБ

Подписан е договорът за заем от 500 млн. евро от ЕИБ | StandartNews.com

Подписан е договорът за вземане на структурен заем за 500 млн. евро от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), с който ще се подпомага българското участие в инвестиционни проекти, спечелили европейско финансиране в периода до 2020 г., съобщиха от Министерството на финансите.

Със средствата ще се гарантира изпълнението на проектите, по-специално в областта на регионалното развитие, транспорта и околната среда, както и избрани транспортни схеми, одобрени в рамките на Механизма за свързване на Европа (МСЕ). По искане на правителството на Република България и след анализ и одобрение от ЕИБ, във финансовия договор е предвидена също така и възможност за ползване на средства от заема и за останалите Оперативни програми.

Преди церемонията по подписването министърът на финансите Владислав Горанов коментира, че основното предизвикателство пред България е свързано с начините за увеличение на инвестициите, "за да генерираме потенциал за растеж през следващата година", и обясни, че най-удачният вариант е това да се случи чрез управлението на европейските фондове. Той отбеляза, че българското правителство разчита също така и на техническата експертиза, която банката може да предостави, и по-конкретно на инструментите за финансов инженеринг, които, по думите му, са доста напреднали.

От своя страна, заместник-министърът на финансите Карина Караиванова изрази очакване, че страната ни ще получи авансовото плащане по договора до края на настоящата година.

Вицепрезидентът на ЕИБ Ласло Бараняй пожела успех на българското правителство при реализацията на проектите и отбеляза, че тяхното изпълнение е от интерес както за българските, така и за европейските граждани.

Това е вторият структурен програмен заем, който ЕИБ дава в подкрепа на българското правителство за усвояването на средствата от фондовете на ЕС. През 2007 г. бе подписан кредит за 700 млн. евро, с които бе осигурено националното съфинансиране на важни инфраструктурни проекти в областта на транспорта, околната среда и регионалното развитие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай