Плащаме повече, ако теглим от банкомат на друга банка

Плащаме повече, ако теглим от банкомат на друга банка | StandartNews.com

По-малко ще ни струва откриването на разплащателна сметка

По-скъпо ще ни струва тегленето на пари с дебитна карта от банкомат на друга банка. По-висока ще е и средната такса при теглене на пари в брой от сметката в офиса на банката - за суми до 1000 лева тя ще нарасне от 89 стотинки до 1.02 лв. Това са част от промените в банковите такси, които
влязоха в сила от 1 август. Българската народна банка (БНБ) слага таван на комисионите, които трезорите начисляват за теглене от банкомат, разкриване на сметка или плащане с дебитна карта.
С промените трябва да се намали таксата за откриване на разплащателна сметка. Откриването й ще струва максимум 1.79 лв. Досега лимитът на цената на тази услуга беше 2.16 лв. Ако към сметката има и дебитна карта, таванът на цената на таксата ще намалее от 1.92 на 1.32 лв. В същото време обаче обслужването на разплащателна сметка ще поскъпне.
Според европейските изисквания, всяка година централната банка е задължена да публикува анализ на средните цени на банковите такси. Банките трябва да съобразят своите банкови такси със средните цени, определени от централната банка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай