Плащаме на хазната с карта без такса

Плащаме на хазната с карта без такса | StandartNews.com

Всички плащания към държавни ведомства и бюджетни организации ще могат да се правят с банкова карта по сметка в БНБ без да дължим такса за това. Промените са записани в Закона за ограничаване на плащанията в брой, внесени от председателя на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова, съобщи investor.bg. Текстовете предвиждат възможност за картови разплащания по сметка в БНБ и на бъдещите толтакси, които ще влязат в сила догодина. Мярката е заложена и в Закона за пътищата „предвид значителния размер на очакваните приходи".

От документа става ясно, че сумите ще постъпват направо в сметката на бюджетните организации в Централната банка, като по този начин ще бъде избегнато събирането на тези суми в сметки на банки посредници и последващото им трансфериране в БНБ.

Мярката е сходна с влязлата в сила от тази година възможност за картово плащане на данъци и осигурителни вноски по сметки на Националната агенция за приходите (НАП) в БНБ. Това важи и за задължения към други институции, събирани от приходната агенция, например глоби от КАТ.

При този начин на погасяване на задълженията не се дължи такса за банков превод.

„От гледна точка на физическите и юридическите лица това е допълнителен безплатен и удобен начин за плащане на дължими от тях суми в съответните бюджетни организации. Широкото прилагане в публичния сектор на картовите плащания е насочено към намаляване на финансовата тежест на потребителите при плащане на дължимите такси или цени на административни услуги, оптимизиране на безналичните плащания в публичния сектор и намаляване на разходите, свързани с обслужването на плащанията в брой", се посочва в мотивите към законопроекта. Предлаганите промени не водят до необходимост от допълнителни средства от държавния бюджет и не са свързани и със създаване на нови административни структури, пише още в мотивите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай